Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
Joves a les ones
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Editorials
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
La ràdio és un dels mitjans de comunicació per excel·lència i també un dels més entranyables ja que ha acompanyat les nostres vides durant molt de temps. Tot i el gran poder que exerceix la televisió tothom té en ment algun programa de la seva emissora predilecta i podria reconèixer la veu del seu locutor preferit només escoltant-la uns segons. Durant els últims anys la ràdio ha sofert canvis significatius amb la incorporació de noves emissores arreu dels municipis de Catalunya i la entrada al món d’Internet. Això ha provocat un seguit d’èxits en alguns programes de ràdio on fins i tot la gent més jove s’hi ha afeccionat. D’aquesta inquietud per conèixer la ràdio des de dins neix el projecte de Nus FM, per  donar resposta a dues necessitats bàsiques dels adolescents; la necessitat de ser escoltat i les ganes d’explicar coses.

Els antecedents del projecte són clars, ara fa ja un any el grup de joves “Guilleries” de l’esplai el Nus de Sant Joan Despí van decidir que volien ser els protagonistes d’una ràdio on poder expressar les seves inquietuds, opinions i, en definitiva, dir la seva. De seguida es van posar a treballar tenint molt clares dues coses: la ràdio havia d’emetre des de l’esplai i a través d’Internet. Per això van començar a adequar l’antiga sala de monitors i monitores perquè tingués un aspecte de ràdio professional i s’hi poguessin gravar els diferents programes.

En qualsevol projecte d’aquestes característiques hi ha una part tècnica que cal solventar i que apareix quan es planteja el fet d’emetre per Internet. Cal un ordinador adequat, un software determinat i d’altres elements com micròfons i auriculars que s’adaptin a les necessitats del projecte. Es tracta també d’un material una mica car, fet que va motivar els joves a fer diverses campanyes econòmiques per poder finançar-se.

Durant l’arrancada del projecte s’han treballat diferents àmbits (tècnic, lingüístic, periodístic, etc.) demostrant que un projecte de ràdio abarca des de la part més tècnica fins a l’aprofundiment dels continguts que es treballen conjuntament amb els joves. De la mateixa manera es veuen reforçats valors com l’autoestima, l’escolta activa dels companys, l’afany de superació, la solidaritat, el compromís i la dedicació.

Ens trobem, per tant, davant d’un clar exemple d’allò que en l’actualitat anomenem projectes d’Aprenentatge i Servei (APS), on els participants (en aquest cas els joves) obtenen  uns coneixements teòrics a partir d’una experiència pràctica que beneficia o aporta quelcom nou a un altre conjunt de persones. Si afegim que es tracta d’un projecte impulsat pels propis joves i amb el qual han fet partícips a d’altres joves, ens trobem davant la construcció d’una xarxa de relació entre persones a partir d’un objectiu concret que era fer ràdio.

En l’actualitat, aquest projecte es troba en la fase de culminació, un cop tots els programes estan a punt per començar a emetre i s’han superat totes les barreres tècniques que calia resoldre. A través dels programes que han anat sorgint podem identificar els interessos generals representatius dels adolescents com són la música, els personatges rellevants, l’agenda de concerts i, sobretot, la capacitat gairebé innata de comunicar d’una manera entretinguda inventant personatges, fent esquetxos, etc.

Quan ens tornem a preguntar: i perquè la ràdio? Ara ja tenim una idea més clara de perquè els joves es van decantar per aquest mitjà. És una fórmula que conserva suficientment l’anonimat perquè un adolescent pugui expressar la seva opinió sense sentir-se cohibit i, a més a més, fomenta la seva capacitat creativa en la mesura que aporta detalls propis al conjunt del programa que realitza. Realment els monitors i monitores d’aquest grup ens sentim orgullosos i orgulloses de tota la tasca realitzada per aquests nois i noies d’entre 13 i 16 anys, que ens ensenyen altre cop que la comunicació ha se servir per acostar les persones d’una manera oberta i participativa, i que pot ser essencial per a una futura cultura de la comunicació on els col·lectius més dèbils tinguin una forta presència a través dels seus propis mitjans.
 
Grup de monitors de l'esplai El Nus