AulaMèdia Editorial
El cinema: art, indústria i ideologia
Editorials AulaMèdia

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu

Una vegada més hem de donar les gràcies a totes les persones que assisteixen i participen en les activitats de formació organitzades per AulaMèdia. El passat 24 de gener iniciàvem -en l'auditori del Pati Manning- les Jornades CinEscola en una sala plena a vessar. En aquest marc vam presentar el reportatge El cinema a l'aula la segona producció de la col·lecció "Educar en Comunicació" d'AulaMèdia. Durant tres dies les intervencions i els debats es van centrar en el cinema i l'educació. Un mitjà, que a diferència de la televisió, és ben vist pel professorat, potser perquè el cinema és considerat un art universalment reconegut.

Però no cal oblidar que el cinema, a part d'un art, és també un producte d'una de les indústries de l'entreteniment més potents econòmicament parlant (pensem en Holywood, Bolywood, o d'altres grans centres de producció cinematogràfics). Potser caldria dir que el cinema és un producte de productes ja que el cine s'ha deixat "seduir" per la publicitat, una publicitat que alimenta el pressupost de moltes produccions cinematogràfiques. Així, grans cases comercials de begudes, de material esportiu, d'informàtica o de cotxes apareixen "discretament" en la mà del protagonista, sobre una taula o en una tanca al fons del pla (quina ironia "indirecta" en diuen). Una publicitat que ens la tornem a trobar "enmig" d'aquestes mateixes pel·lícules quan es passen per la televisió, ara de forma "directa".

Però a més d'una indústria el cinema és també un potent transmissor de ideologia. És per això que cal -a l'hora d'utilitzar didàcticament el cinema a l'aula de Secundària- fer una anàlisi sobre el contingut de la pel·lícula, dels valors i contravalors, és a dir, de la ideologia que transmet. Per tant, utilitzant un símil cinematogràfic, es fa necessari reflexionar sobre el fora de camp del film, és a dir, cal fixar-nos en tot allò que no es veu però que té una relació directa amb tot allò que veiem i escoltem en un film, com per exemple:

- Les estructures econòmiques i polítiques que hi ha darrere de la indústria cinematogràfica. 
- La construcció dels models socials (individuals i col·lectius) que el cinema transmet.
Política educativa
Però de la mateixa manera que no es pot parlar de l'augment de les temperatures obviant el canvi climàtic i l'efecte hivernacle... quan parlem d'Educació en Comunicació (EC) és inevitable parlar, també, de política educativa i de les mancances amb què el professorat ens trobem quan volem implementar l'EC a les aules: manca de formació específica, de material didàctic, d'equipament per a la producció, d'un currículum prescriptiu sobre l'EC, etc. Un llarg etcètera que inclou, també, una manca de voluntat política de les administracions educatives per integrar l'EC en el currículum obligatori... estem en el segle XXI, però hi ha qui viu en una illa.

Malgrat totes aquestes dificultats des d'AulaMèdia proposem una Educació en Comunicació inserida en una escola, en una cultura radicalment democràtica, que doni elements a la futura ciutadania per poder desenvolupar una crítica en tots els àmbits: el social, el mediàtic o el polític.

  Francesc-Josep Deó
Coordinador
d'AulaMèdia
AulaMèdiaAulaMèdia