AulaMèdia CEIP Heretats (L'Alcudia)
La nostra nova pel·lícula
AulaMèdia - Televisió

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
El passat 5 d’octubre van fer l’estrena del nostre segon llargmetratge, el primer fora “La sospita”. “Dentoletes, un nou amic” és el títol de la producció i com el curs passat, hem intentat que els nous alumnes i els que tingueren l’experiència l’any passat (5é i 6é) participaren en el procés de la realització d’una pel·lícula, al nostre nivell.

Des de la creació del guió, fins la postproducció tot ha estat fet per grups d’alumnes que han viscut en primera persona l’experiència de fer una pel·lícula. L’esquema de treball ha estat bàsicament el mateix de l’anterior: primer trimestre demanda de voluntaris i voluntàries i elecció de les tasques a fer, a més a més de confeccionar el guió; segon trimestre realització de cursets per a la majoria de grups de treball, contactes amb professionals i recerca de recursos econòmics; tercer trimestre rodatge i edició digital. L’estrena l’hem feta sempre al començament del nou curs.

Han hagut xicotetes i grans diferències respecte a la pel·lícula del curs passat totes fruit de l’experiència que ja teníem (no és que fora molta haver-ne fet una pel·lícula, quan férem l’altra no teníem cap experiència però) del guió i dels alumnes que han participat.

Com que en la primera comprovàrem d’immediat que el so no tenia un mínim de qualitat, per aquesta nova pel·lícula es posàrem en contacte amb un enginyer de so que ens aconsellà un equip mínim que estigués a l’altura de les nostres possibilitats: aleshores, amb els diners que el públic ens donà el dia de l’estrena -i després de tornar el préstec- compràrem un micròfon de condensador que pot transformar-se de cardioid a hipercardioid (l’equivalent en imatges a captar-les amb un angular o amb un teleobjectiu), que és prou robust i que no necessita alimentació “fantom”(corrent elèctrica que proporciona la mateixa càmera al micro i que les càmeres xicotetes que utiltzem no en tenen) doncs funciona amb piles, a això l’afegirem una perxa telescòpica i uns auriculars per a que l’encarregat de so pogués controlar la qualitat del so i trobara la millor ubicació del micro. La veritat és que ha millorat prou respecte a l’altra pel·lícula, encara que quan fa vent es nota. Ja que teníem l’equip de so adient enguany hem fet el grup de sonidistes que constava de quatre xiquets i xiquetes i la veritat és que han estat molt vocacionals: tots quatre s’identificaren aviat amb el seu treball després de realitzar el curset corresponent amb Natzari Lorente, l’enginyer de so.

La música de la banda sonora ha estat treballada de manera diferent: A “La sospita”, la nostra pel·lícula anterior, la banda sonora estava constituïda per temes d’altres pel·lículas i músiques d’allò més diferent, tret d’unes peces de percussió que es gravaren a la classe de música; en aquesta segona pel·lícula tota la música de la banda sonora ha estat interpretada pels alumnes de l’escola. La col·laboració de Susi Peirotén, la professora de música, ha estat molt important, així com la de Roger Pons que va crear la cançó en forma de cànon que obre la pel·lícula i la tanca, interpretada pels alumnes de segon.

Per qüestions del guió, quasi vint persones adultes feien falta per a la pel·lícula. El curs passat vàrem comprovar que hi havia pares i mares (més mares que pares) que s’oferiren per a representar un paper, alguns d’ells es quedaren amb les ganes. Enguany també han hagut més oferiments que personatges, aleshores va sortir el problema de fer un casting per aquestes persones. Després de comentar-ho vam aplegar a la conclusió de que no en faríem de casting i que donaríem els papers al tall que es presentaren; vam pensar que si es presentaven era perquè tenien voluntat i gust per fer el seu paper. Donàrem preferència a les pares i mares reals d’actrius i actors. Les persones que no han participat, estan en llista d’espera per a la propera pel·lícula. Sense cap excepció tots els adults participants varen gaudir l’experiència i la seua interpretació ha estat d’allò més bé.

Com que en esta pel·lícula hi ha animals vam pensar que faria falta una ensinistradora-encarregada dels animals. Carme Caballero, alumna de 5é es va oferir i va fer el seu paper a la perfecció. Teníem dos conills iguals i férem servir un o altre segons l’escena i el que volíem d’ells. Com que els conills s’han criat a la gàbia del col·legi estaven familiaritzats amb la gent. Les tasques de l’ensinistradora-encarregada van ser moltes, per exemple: durant el segon trimestre controlà que tots els actors i actrius convisqueren amb el conill al menys dos o tres dies per a familiaritzar-se mútuament, els va preparar per a que anaren cap a on estava el menjar, duia els conills al set de rodatge amb el transportin i els tornava a la gàbia en acabar el rodatge del dia.

Enguany l’equip de càmeres ha estat molt nombrós i hem fet torns, a més a més les xiques s’han animat a formar part d’aquest equip de treball. Per compromisos de treball la maquilladora professional de cine que donà el curset l’any passat, no ha pogut venir enguany. Cap de problema: Rosa i Carla, alumnes maquilladores del curs passat han donat el curset a les noves i ho van fer molt bé. Hem tingut més cura amb el disseny gràfic. Lluïsa Morató, dissenyadora professional, va donar el curset i després es va dissenyar el cartell de la pel·lícula. Val a dir que en aquesta pel·lícula han participat davant i darrere de la càmera 120 persones i això suposa que l’activitat ha estat recolçada pel claustre, pels alumnes i per les famílies.

En definitiva creguem que la realització de la pel·lícula ha fet que una xicoteta part de coneixements teòrics que s’imparteixen a les aules (matemàtiques, plàstica, llenguatge, medi, música, interpretació, etc.) formarem part d’un projecte real, un projecte eminentment pràctic, una experiència on calia solucionar problemes reals. Per una altra banda tot l’alumnat que ha participat ha viscut en primera persona el procés de la realització d’una pel·lícula i la seua complexitat. La pel·lícula ha estat el millor exemple de treball en equip, cosa absolutament necessària per a dur a terme el projecte: tots i totes són importants, si falla un equip de treball falla la pel·lícula.

L’aventura de la colla d’amics amb el conill pretén divertir al públic com a conseqüència dels embolics que van produint-se al llarg de la història. Pensem que la pel·lícula aporta el seu gra de sorra a la integració dels i de les alumnes del nostre col·legi i suposa també una reflexió sobre la possessió d’animals de companyia sense responsabilitat.
  J. M. Morató

CEIP Heretats
L'Alcudia