AulaMèdia
AulaMèdia
Un escenari
educatiu per al cinema


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
CinEscola
EduCom
Formació
DVDifusió
TVaula
"recerca"
Índex
 
 
Edison va patentar la càmera, la pel·lícula de cel·luloide i els mecanismes tècnics del cinema uns quants anys abans que els Lumière, però va cometre l’error de col·locar el cinema en una gran capsa (va dir que les sessions públiques no serien comercials) anomenada kinetoscopi. El client del cinema d’Edison posava una moneda de cinc centaus en una ranura i podia veure de manera individual i a través d’un visor una petita pel·lícula de 20 segons. 

En canvi, els germans Lumière van pensar el cinema com un sistema de projecció pública, la qual cosa els va proporcionar un gran èxit arreu del món i, en poc temps, el seu cinematògraf es va convertir en el gran precursor de la societat de l’espectacle. Aviat el kinetoscopi passaria a ser una peça de museu.

Però si fem una el·lipsi en el temps i emprenem una petita anàlisi de l’evolució del cinema en aquests primers anys del segle XXI ens trobem amb la paradoxa que el cinema torna a les formes d’exhibició pròpies del kinetoscopi.

Avui del kinetoscopi se’n diu aparell de televisió, home cinema, reproductors de DVD amb pantalla incorporada o ordinadors portàtils.

El triomf d’aquests nous kinetoscopis suposarà la fi del cinema com exhibició pública? Desapareixeran les sales de cinema tal com fins ara les hem entès? El model Edison s’imposarà al model Lumière?

Una bona part dels exhibidors que directament i indirecta van liquidar les sales tradicionals i van apostar per les multisales (com a temple de l’oci d’un públic aculturitzat, poc exigent, de mentalitat adolescent, consumidors de crispetes, hamburgueses, begudes de cola i de pel·lícules d’efectes especials tot barrejat) no comptaven que aquest tipus de públic, per a qui es van crear aquests multicinemes, ara prefereix veure les pel·lícules en els seus ordinadors; mentre que un públic d’una mentalitat més madura, capaç de valorar millor la qualitat cinematogràfica, ha optat per convertir les sales d’estar de casa seva en petits espais per a l’exhibició.

Cada cop, però, es consumeix més cinema, especialment entre el jovent. L’any 2007 ha estat l’any que més televisió s’ha vist en la història d’aquest mitjà a Catalunya i Espanya: 223 minuts per persona i dia, segons el còmput estatal; i 231, segons l’autonòmic. Després de l’esport, allò que més veuen els telespectadors és el cinema i les sèries.  Mai, en la història del cinema, tanta gent havia vist tant de cinema sense haver anat al cinema. Sembla clar que estem a les portes d’un canvi de model cinematogràfic, el model home cinema, el model de cinema per al sofà es presenta com el successor del model de la gran pantalla. 

Paral·lelament, cal posar sobre la taula altres variables: per exemple els festivals de cinema es multipliquen i són plens de públic. El documental viu una època d’expansió i d’una qualitat notable.

Per altra banda, el progressiu accés a una tecnologia audiovisual, no diré barata però no tan prohibitiva com fa uns anys, fa que cada cop hi hagi més joves que roden una pel·lícula. Rodar una pel·lícula s’ha convertit en un projecte assequible per a força gent. 

Les darreres tendències cinematogràfiques es caracteritzen per la seva transnacionalitat, el seu constant mestissatge de referències i de vincles, d’intercanvi de codis i llenguatges, per una gran riquesa creativa, desconeguda en les darreres dècades.

Tot això ens presenta un escenari molt contradictori però interessant. Potser la qüestió essencial consisteixi en apartar el cinema del supermercat i construir-li un escenari educatiu.

 
Ramon Breu
 


AulaMèdianúmeroarticle