AulaMèdia    Telerealitat:
    Darreres tendències
AulaMèdia - Televisió

AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
- Documentals
- Material
- Revistes
- Llibres
CinEscola
EduCom
Formació
Pissarra
DVDifusió
Enllaços
Índex
Correu
La telerealitat es va renovant en els darrers temps i va derivant cap a un procés d’autoremodelació amb formats més especialitzats, d’acord amb el que els seus responsables creuen que és la idiosincràsia de cada país. Mentre que als Estats Units l’èxit personal i, sobretot, el professional és el fonamental, a Europa la fórmula de la convivència és la més estesa. Al Japó s’estilen els temes grotescos...
You are Fired (Estàs acomiadat) és la frase més temuda pels divuit joves executius que competeixen en el programa The Apprentice, de la cadena nord-americana NBC. El premi final és un lloc de treball en una de les empreses del famós magnat Donald Trump, que també s’encarrega d’avaluar els mèrits dels aspirants. Les proves són d’allò més excèntriques: vendre galetes, organitzar un concert d’una gran estrella del pop o llançar un esdeveniment benèfic-publicitari. Aquests executius ambiciosos comparteixen amb The Contender la fórmula i la pròpia graella de la NBC. En aquest reality, divuit joves promeses de la boxa competeixen entre ells per aconseguir una carrera professional a les ordres de l’actor Sylvester Stallone. En la primera edició, Najai Turpin, un dels participants, es va suïcidar després de ser eliminat.

Extreme Makeover, de la cadena americana ABC, els concursants se sotmeten a una transformació estètica integral, operacions de cirurgia incloses. La metamorfosi també pot afectar la casa dels participants en l’adaptació Extreme Makeover Home Edition. A The Biggest Loser, on tampoc s’escatima la cirurgia, el guanyador és aquell que més quilos perd en un temps rècord. A Wife Swap dues dones intercanvien les seves famílies durant tres setmanes. A Espanya, TVE va fer una versió semblant a Préstame tu vida.

La llista de programes que comparteixen la fórmula de la telerealitat és llarguíssima. Als Estats Units l’èxit individual sobre el grup és un element molt comú. La competitivitat en la seva més pura essència. A Àsia, en canvi, l’extravagància mana i, en ocasions, arriba als límits del sadisme. Un habitacle de 2 per 2 metres, milers de postals, un bolígraf i un telèfon són els únics objectes que té Nasubi, el sofert protagonista de Guanya’t cada gra d’arròs de la cadena japonesa NTV. Abandonat a la seva sort, despullat, sense menjar i amb un únic mitjà de supervivència: escriure milers de postals als centenars de concursos existents al Japó fins arribar a una quantitat en premis d’un milió de iens. Durant l’any que va durar el programa, Nasubi va aprimar-se fins a l’extrem que els metges van haver d’intervenir per vigilar la seva salut en diverses ocasions. Sadisme en viu i en directe.

Trobem surrealisme i morbositat en estat pur en el show de Hitozuma Onsen, programa produït per TV Osaka. Un home amb problemes emocionals va a casa d’una dona casada que, després de convidar-lo a sopar i ensenyar-li la seva roba interior, el banya. Mentre, en la mitja part, diverses dones despullades s’ensabonen mentre parlen de les seves relacions maritals...

Extravagant és també el programa Meow Mix House, on una desena de gats passen deu dies junts en una casa convertida en un Big Brother animal. El programa consta de diverses proves per esbrinar qui és el més dormilega o qui caça més ratolins. Mitjançant aquests reptes —i valorant la interacció amb els altres companys— l’audiència sentencia cada dia un dels gats. Al final només en quedarà un que serà el guanyador. La idea és que, després del concurs, cada gat vagi a parar a una casa adoptiva. El guanyador rebrà el títol de vicepresident de l’àrea d’investigació i desenvolupament de la Meow Mix Company. Perquè en el fons, el programa és una excusa per vendre menjar i accessoris per a gats. 

Durant el mes de març de 2005 Endemol va produir per als canals alemanys RTL II i Premiere, la sisena edició del Gran Germà Alemany, titulat Gran Germà per sempre -El poble o Big Brother forever. La peculiaritat és que no té un final previst i podrà durar eternament. La vida en aquest microcosmos televisiu que reconstrueix un poble de 25.000 metres quadrats i gairebé 5.000 metres d’habitatges sembla que s’hagi tret d’una obra de ciència-ficció, representa un immens laboratori d’experiments socials.

En aquesta edició, els concursants estan dividits en classes socials: la pobra, la de classe mitjana i la rica. “És com a la vida real —afirma la cadena RTL II— amb lluita de classes, enveges i oportunitat d’ascens i descens social”. S’ha reproduït un poble on els pobres viuen en un taller, es renten amb aigua freda i disposen de cinc euros diaris per menjar. Una sèrie de petits treballs per als rics els ajuden a sobreviure. 

El britànic Channel 4 té la intenció d’emetre Guantanamo Guidebook, un reality basat en les tortures i aberracions de tot tipus practicades a la base militar nord-americana a Cuba. La cadena, de caràcter públic, col·locarà unes gàbies en un magatzem londinenc, on es volen reproduir les humiliants pràctiques de Guantànamo: tortures reiterades, privació de dormir, vexacions sexuals i religioses, etc. Per cert, aquesta cadena ja va emetre en directe l’autòpsia d’un cadàver humà.

S’ha observat, per altra banda, una tendència als reality espanyols amb "famosos", o el que aquest submón considera famosos. Fins i tot TV3 va organizar edicions especials de Sis a traïció amb famosos i polítics, amb finalitats benèfiques perquè fossin més digeribles els durs contravalors que aquest programa difonia. Per cert que TV3 disfressa els seus reality amb la denominació més digerible de "jocs de convivència", com ara La masia de 1907. Una denominació més pròpia del món boy scout que d’un programa més de ridiculització de les persones i d’antropologia de pa sucat amb oli.

A l’Estat espanyol observem la convivència entre programes ja clàssics com Gran Hermano, que van perdent audiència però que encara tenen un tirada considerable, amb una nova generació de programes de telerealitat conduïts per professionals que aconsellen, formen i avaluen capacitats d’aspirants a models, ballarins o primers de la classe que busquen els millors a la classe, a la passarel·la o a la pista de ball. Encara és aviat per analitzar en profunditat aquests programes però un detall ja ens posa sobre la pista dels valors o (contravalors) que es posen sobre la taula: el guanyador o guanyadora del programa de TVE El primero de la clase, un nen o una nena de 5è de Primària, obté un premi en metàl·lic de 48.000 euros... 

A l’hora d’analitzar aquest tipus de programa, sense caure en la trampa d’estripar-nos les vestidures i elaborar un discurs apocalíptic, cal tenir present que darrere de l’espectacle sòrdid de les humiliacions, faltes de respecte, elements morbosos, agressivitat o atemptat a la dignitat de les persones, hi trobem una productora, uns accionistes, els propietaris d’un canal televisiu, inversors, empreses anunciadores que fan grans negocis amb la indignitat i la misèria humana com a matèries primeres. I, per altra banda, aquests programes, que tenen una audiència molt considerable (especialment entre el jovent), aboquen normes de comportament, regles morals, prejudicis, models de relacions humanes i socials, d’interpretació del món, discursos ideològics allunyats o contraris als valors democràtics i convivencials. Cal fer alguna cosa des dels àmbits educatiu i comunicatiu o no cal?

 
Ramon Breu
AulaMèdia AulaMèdia