AulaMèdia
AulaMèdia
Jornades ETC 2010:
presentació de projectes globals


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
 

L’últim dia de les Jornades ETC 2010 va ser intens, en continguts i en emocions. La presentació dels projectes realitzats i l’explicació de les experiències viscudes per les persones i institucions que els encapçalen, van transmetre il·lusió i ganes al públic, i van fer una mica més real la possibilitat d’educar en comunicació a l’escola.

D’altra banda, els debats que van seguir les presentacions van ser, un cop més, participatius i inspiradors. Particularment controvertit va ser el dilema entre la idoneïtat de l’escola o de l’esplai per educar en comunicació. Va conduir a reflexionar sobre la importància d’universalitzar el dret a l’alfabetització audiovisual i va fer recordar als presents que educar en comunicació a l’escola és l’única manera de garantir aquest ensenyament. També el paper dels mitjans de comunicació en l’educació en comunicació –gairebé nul, actualment- va ser evidenciat per algunes veus en el debat i sobretot per contrast amb la tasca que du a terme la televisió local T20 Televinte de Galícia.

L’espontaneïtat vivísima dels cinc joves de l’Esplai Uraka de Begues, autors de l’audiovisual “Maleïts Joves”, va protagonitzar la tarda. Dídac Roger va presentar el projecte que van dur a terme amb ells, coordinats per Cristina Alcaide. Els nois van explicar com van descobrir les possibilitats del mitjà audiovisual per mostrar-se al món, com van aprendre a organitzar-se, a ser crítics i automesurar-se, a més de les qüestions tècniques.

Carme Prat Bartés, Tècnica de Programes de l’Alcaldia de l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, va presentar l’execució de la prova pilot del projecte “No sé si m’explico”, dut a terme per dos instituts de secundària de la població. Elaborat amb la col·laboració d’AulaMèdia, l’execució i la coordinació d’Objectiu Comunicació i el suport econòmic i tècnic de la Diputació de Barcelona, el projecte està emmarcat en una iniciativa local més àmplia i té el seu origen en la voluntat de l’Ajuntament de col·laborar a canviar els resultats de l’últim informe Pisa. Concretament, de millorar les competències de comprensió lectora i expressió. La mostra dels treballs dels alumnes va fer palesa la utilitat d’aquesta educació, tot i les dificultats que va admetre Prat Bartés; tot i que el projecte pilot ha estat accessible, encara, a un percentatge molt petit de la població.
L’última presentació va venir de Galícia. Mercedes Vázquez Vázquez, directora de T20 Televinte, ens va fer arribar l’entusiasme, els obstacles, però sobretot els bons resultats de la col·laboració entre la televisió local i l’educació en comunicació. També mestra d’institut, Vázquez Vázquez va agrair el suport d’AulaMèdia en el projecte “Alfabetizándonos nas pantallas” que inclou formació per al professorat, l’alumnat i pares i mares, l’elaboració d’enquestes sobre hàbits de consum audiovisual i tallers de creació audiovisual, impartits per AulaMèdia i Objectiu Comunicació. A més, va ensenyar una mostra audiovisual de la repercussió del projecte a la televisió local i va fer cinc cèntims de les col·laboracions entre l’escola i la televisió que són diverses i continuades. Finalment es van mostrar les creacions audiovisuals dels alumnes.
 
Laia Serra

Primera sessió
Jornades ETC 2010
Segona sessió
Jornades ETC 2010
Tercera sessió
Jornades ETC 2010


AulaMèdiagener 2010article