AulaMèdia
AulaMèdia
Com l'oli i l'aigua


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
Índex
 

La filosofia i la televisió, com l’oli i l’aigua, semblen ser dos líquids de textures i densitat ben diferents, tant que és difícil, si no impossible, fer-los emulsionar. Un dens i espés, l’altra fluida i lleugera. De la mateixa manera, la filosofia –i l’educació en general- representa un treball dens, desagradable i difícil, que sabem que té propietats saludables i positives, però que costen d’aconseguir. En canvi la televisió és de consum habitual, de visió fluida i exigeix poc esforç i exigència.

Però, si ho pensem bé, ambdues disciplines són tan necessàries com insubstituïbles, tan complementàries com oposades. I aleshores, per què no aprofitar les qualitats d’ambdós disciplines? Per què rebutjar el plaer i la facilitat que comporta la televisió? Per què renunciar al rigor i la profunditat de la filosofia? I no podem anar més enllà? No podem fer de la filosofia una activitat divertida i interessant? I de la televisió un espai d’aprenentatge i enriquiment? Per què hem de fer de l’escola un reducte de patiment i no de goig? Per què hem de satanitzar la televisió a l’escola? Potser perquè ens fa la competència? O tal vegada perquè agrada massa?

La situació és absurda. Sembla que no vulguem que l’aprenentatge tinga una component lúdica. Sembla que només allò que s’aconsegueix amb patiment siga vàlid. I no ens adonem que en el procés d’aprenentatge passem per diferents fases, i la primera sol ser el gaudi, la fruïció motivadora que ens enganxa i ens arrabassa, ens capfica i ens atrau. Com la televisió! Sí, com la televisió. Aleshores per què no utilitzar-la? Per què no fer-la servir com un element d’atracció? Per què no aprofitar el seu poder de seducció i guanyar-lo per a la nostra causa?

Aquestes són les reflexions que m’he plantejat al llibre que presente (Senabre Carbonell, Enric. Televisió i filosofia. Ed. Denes. València. 2010) i que és el fruit de més de tres anys de treball teòric i a l’aula. El punt de partida és considerar la filosofia com una disciplina crítica que reflexiona sobre el món que ens envolta, i aplicar aquesta crítica a la televisió, que ens sedueix amb la seua presència omnímoda. Amb aquest propòsit s’analitzen diferents programes de televisió que utilitzen conceptes filosòfics o que donen per sabuts temes epistemològics, antropològics, sociològics o morals. El recorregut és ample, i s’inicia amb “Gran hermano”, que ens permet obrir la reflexió sobre la identitat personal i la diferència entre imatge pública i privada. Continua amb els dibuixos animats infantils, de l’estil de “Bola de drac” o “Shin-shan”, que obren el debat sobre les influències de la violència televisiva sobre l’educació dels menuts. Els diferents programes concurs, com “Pasapalabra”, “Saber y ganar” o “Quién quiere ser millonario”, ens mostren una visió del coneixement antiquada i desfassada, però molt influient en l’inconscient col·lectiu de la població, que venera un model de savi inexistent i inútil en la societat de la informació. Els programes com “Ana Rosa” i “Minuto y resultado” ens mostren la visió d’homes i dones que es transmet des de la televisió, i “Supernanny” o els “Coach” com “Hermano mayor”, el paper de l’educació en la formació de les persones. Els documentals culturals ens ajuden a reflexionar sobre el relativisme i els costums adquirits socialment. La nova fornada de documentals, com “Callejeros”, i els informatius, ens permeten reflexionar sobre la visió de la realitat que rebem de manera inconscient. Les “sit-com” de moda proporcionen una visió de la família, la parella, l’adolescència i el món sentimental que conforma una manera de conviure i sentir. El treball a l’aula consisteix en fer visibles els elements invisibles que apareixien a la televisió, i ajudar-nos de l’anàlisi audiovisual i de textos clàssics i moderns que faciliten la reflexió sobre aquestos temes.

Els objectius que busquem amb aquest projecte coincideixen amb els de la filosofia i l’educació en general, ja que consisteixen en estimular el paper d’anàlisi crític de la realitat i del món que ens envolta i la formació d’un pensament crític i personal, objectius que s’aconsegueixen sense oblidar l’anàlisi audiovisual.

Aquesta doble perspectiva, d’anàlisi audiovisual i filosòfic, dona sentit al treball; utilitzar la televisió com a recurs educatiu, introduint-la a l’aula amb diferents finalitats (motivadora, de contingut, de síntesi, etc.), i educar en la comprensió i producció del llenguatge audiovisual i en la seua lectura crítica.

No ho podem oblidar, l’alfabetització audiovisual ha de ser una de les prioritats de l’escola, si volem que aquesta esdevinga un model de comunicació aplicat a la realitat del nostre alumnat. I per partir dels seus interessos, la televisió es converteix en un aparador privilegiat. Privilegiat però necessitat d’ensinistrament, perquè si volem col·laborar en el procés de comprensió i d'anàlisi de la informació que es rep a través d’ella, hem de formar l’alumnat en les habilitats de lectura i anàlisi crítica. En la societat de la comunicació i la imatge, la formació d’una ciutadania crítica passa per fomentar una ciutadania audiovisual. 
 
Enric Senabre Carbonell


AulaMèdiasetembre 2010article