AulaMèdia
AulaMèdia
No sé si m’explico...


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
DVDifusió
TVaula
Índex
 

No sé si m’explico va néixer com un programa educatiu de capacitació comunicativa global, que va ser engegat l’any 2009 per l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat amb la col·laboració d’AulaMèdia i d’Objectiu Comunicació, i que té per objectiu millorar les habilitats d’expressió dels adolescents de Cornellà a partir del treball amb mitjans de comunicació. Com que l’objectiu es centrava en l’expressió, el treball ha anat eminentment encaminat a la producció, tot i que no s’ha oblidat l’anàlisi.

Al llarg del curs 2009-2010 s’han realitzat tres edicions del programa amb joves dels instituts Miquel Martí i Pol i Joan Miró, de Cornellà. El disseny inicial plantejava tres blocs -Internet, ràdio i televisió- que s’han anat adaptant en funció de les necessitats de cada grup. En tots tres blocs, però, el plantejament era el mateix: totes les activitats van encaminades a la realització final d’un treball de producció: un weblog a Internet, un programa de ràdio o un vídeo.

En la part d’Internet, l’objectiu és crear i desenvolupar un weblog. Primer en parlem una mica i en veiem diferents exemples per tal d’introduir-nos en el món dels blocaires i la seva filosofia, i veure quines possibilitats tècniques ens ofereix un bloc. A partir d’aquí, cada alumne construeix el seu propi bloc i en redacta els continguts segons el tema que hagi triat i adequant el registre al públic a qui s’adreça el bloc.

En la part de ràdio es comença treballant la dicció i la improvisació per aprendre a ser conscient de la pròpia veu i les errades de pronúncia. Després s’aprèn com es fan un guió radiofònic i una escaleta per a un programa de ràdio. Un cop vist tot això, es comencen a preparar els guions per a gravar el programa conjunt. En els tres casos hem comptat amb la col·laboració de Ràdio Cornellà, que ens va convidar a gravar el programa a les seves instal·lacions, la qual cosa ha fet més autèntica i intensa l’experiència pels joves. I els ha motivat a fer uns guions molt més polits i a esforçar-se a millorar la seva dicció.

En la part de televisió primer de tot es fa una introducció al llenguatge audiovisual bàsic per aprendre els diferents moviments de càmera, els tipus de pla, els tipus de muntatge..., i sobretot de com la tria de cadascun d’aquests elements afecta el missatge que es transmet. Després s’ensenya com es munta un guió per a una producció audiovisual i quins són els papers de la diferent gent que treballa darrere de la càmera. Un cop adquirits mínimament aquests conceptes bàsics es passa a la part de producció. Es tria amb cada grup quin tipus de producte audiovisual volen crear i es passa a l’acció. Els tipus de producció han estat variats: una campanya institucional contra el racisme, un petit reportatge sobre un problema a l’institut, un vídeoclip musical i, el més complet de tots, un documental sobre la història i l’actualitat de l’institut Miquel Martí i Pol, gravat amb motiu de la celebració del trentè aniversari i que va ser projectat a totes les aules de l’institut a primera hora del dia de Sant Jordi.

Quan el temps ho ha permès, també hem fet una introducció al món de la comunicació no verbal en què s’han mirat vídeos de diferents oradors, presentadors, polítics, etc., per observar l’ús que fan del llenguatge no verbal, adonar-nos de com això afecta al missatge que es transmet i intentar aprendre a aprofitar-lo.

El més important a destacar a l’hora de valorar l’activitat és la participació dels alumnes, tenint en compte que No se si m’explico es plantejava com una activitat totalment voluntària, aliena al seu currículum obligatori i que implicava perdre la seva tarda lliure setmanal. Com acostuma a passar, treballar amb mitjans de comunicació és un èxit amb els adolescents. En aquest sentit cal destacar que el fet de preparar un producte “real” com el programa de ràdio en una emissora de veritat o fer el vídeo que veurien tots els companys i amb el suport d'una productora professional, fa que els i les joves s’esforcin més en la feina d’expressió del que farien potser en textos únicament fets per lliurar al professor a classe de llengua.

Cal també destacar i agrair la col·laboració del professorat dels centres, especialment del departament de llengües de l’institut Miquel Martí i Pol, que a través de la professora Sandra Ortega es va implicar molt en aquest projecte establint un contacte estret amb l’organització i els docents que va fer molt més fàcil, per exemple, la realització del documental sobre el centre i que va establir un lligam entre les habilitats lingüístiques de classe de llengua i les habilitats de comunicació que es treballaven a No sé si m’explico. Un lligam, d’altra banda, lògic i tantes vegades demanat des de les entitats que com AulaMèdia reclamen el dret a l’Educació en Comunicació.

Podeu veure els resultats del primer any del projecte a No sé si m’explico, on hi trobareu alguns blogs, els arxius dels programes de ràdio, algunes produccions audiovisuals i un making of de com es va fer tot plegat.
 
Xavier Breil


AulaMèdiamaig 2010article