AulaMèdia
AulaMèdia
Una particular escola de cinema


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
 
eacn és l’acrònim d’escola d’activitats culturals a la naturalesa d’Escola Gavina (Picanya, l’Horta). Inicialment i de manera ben resumida podríem dir que l’eacn és una particular escola de cinema que ofereix, en uns dies, un programa intens de formació i convivència. Darrere d’aquestes quatre lletres trobem l’aposta clara d’Escola Gavina per generar noves situacions d’aprenentatge, en un clar exercici d’allò que alguns anomenen educació expandida. Així, al mateix codi genètic de la proposta hi ha l’experimentació i la recerca de noves formes d’entendre els processos d’ensenyament-aprenentatge en un moment en què l’educació formal i l’escola mateix necessiten ser repensades. Els canvis que s’estan produïnt a la societat de la informació amb l’accés a les tecnologies, a les formes de producció i consum audiovisual, o en la gestió del coneixement, generen un nou paradigma educatiu. Entenem que l’escola ha de ser capaç de posar-se al capdavant d’aquestes transformacions i oferir propostes en positiu, que ens permeten de superar aquestes restriccions (estructures horàries rígides, el pes del currículum, la desconnexió de les matèries, etc.).

L’oferta va adreçada a l’alumnat de secundària en dues edicions anuals. L'una, d’hivern, de tres dies i mig per a alumnes de 3r i 4t d’ESO, i l'altra, de sis dies d'estiu, per a l’alumnat dels quatre cursos. Inicialment l’activitat va ser concebuda per a un total de 16 places però la demanda supera amb escreix aquesta oferta: hem arribat a tenir un total de 23 alumnes en l’edició de juliol de 2010. L’activitat està coordinada per Jordi Orts (psicòleg i orientador del centre), Francesc Raga (tutor i professor de ciències d’eso) i Sandra Cuevas (tutora de 3r de primària); casdascú s’encarrega de diferents aspectes tècnics i logístics.

El programa formatiu gira al voltant de la presa de contacte per part de l’alumnat amb la formació teòrico-pràctica de la realització cinematogràfica i audiovisual. Si bé a cada edició reformulem el contingut, partim d’un esquema en el qual comptem amb una sèrie d’activitats fixes. Sempre n'hi ha una sessió teòrica inicial d’introducció al llenguatge cinematogràfic i als nous models de realització audiovisual, acompanyada de seqüències de pel·lícules que mostren alguns secrets d'aquella teoria. Seguidament proposem la realització d’una pràctica que editarem el mateix dia per comprovar i analitzar el resultat. El rodatge d’un curtmetratge on intervenen tots els participants esdevé el leiv-motiv i l’exercici central de l’eacn. El cinema no com a excusa sinó com a medi amb el qual treballar de valent per competències: lingüística, social, digital, etc. Un rodatge conté elements i situacions que ens permeten abordar aspectes claus en la formació dels adolescents: el treball en equip, el saber esperar, assumir la responsabilitat de la funció atorgada, saber treballar amb allò imprevisible i fer front a situacions inesperades, gestionar el fracàs, el respecte a altres punts de vista, prendre decisions i explorar en les tries personals.

Ens interessa abandonar el protagonisme excessiu del professorat en benefici de l’empoderament de l’alumnat perquè aquest siga autèntic protagonista del seu procés d’aprenentatge. Plantegem activitats videogràfiques que potencien el caràcter prosumer (productor-consumidor) de molts dels adolescents d'avui. Una senzilla proposta de proporcionar un fragment musical al qual has de posar-li imatges, situa l’alumnat front a l’experimentació i la recerca de la seua expressivitat plàstica i visual, és acollida i resolta amb entusiasme.

D’altra banda, comptem amb la presència de professionals vinculats a l’audiovisual o a les arts plàstiques i escèniques.  La finalitat és acostar l’alumnat a persones amb experiència en el terreny de la cultura i la creació. D'ençà del seu inici, hem pogut conéixer el treball de persones de l'àmbit de la direcció cinematogràfica, del vestauri, el vijing, la fotografia, l’animació, la post-producció d’àudio, la vídeo-dansa, el teatre, el maquillatge cinematogràfic o l’actuació.

Tot adobat amb un bon grapat d’activitats a la natura que permeten l’alumnat d'entrar-hi en contacte i conéixer millor el territori propi. El senderisme per indrets d’interés paisagístics i culturals de la comarca o l’excursió pel riu Xelva són moments que complementen el temps d'esplai. 

Cada any el procés es tanca participant activament de festivals i foros de cinema que compten amb una secció per a produccions escolars. Són ja cites ineludibles el FIC-CAT de Roda de Berà, l’Inquiet · Festival de Cinema en Valencià de Picassent, els Premis Tirant de l’Audiovisual Valencià, l’encontre no competitiu Foroimatge d’Alzira o Cinema Jove.

No cal explicar que tot açò ho fem en valencià, no?

 
Jordi Orts


AulaMèdiamarç 2011article