AulaMèdia
AulaMèdia
Per si algú en tenia dubtes, Media Literacy


AulaMèdia
- Editorials
- Entrevistes
- Intro
- Premsa
- Ràdio
- Televisió
- Publicitat
- Cinema
Formació
TVaula
Índex
   
 
En les nostres conviccions individuals i en les accions personals i en comunitat, com ara la reivindicació per una Educació en Comunicació que fa 10 anys du a terme AulaMèdia, hom pot pensar en algun moment, davant la inacció política o la manca de resultats respecte el tema que ens ocupa, que estem soles.

Per veure l’illa, deia José Saramago al seu inoblidable i intel·ligent conte La Isla Desconocida, hem de sortir de l’illa. Des de Suècia estant, la tasca d’AulaMèdia em sembla encara més necessària i numantina. El suport que estan rebent les propostes per a una educació mediàtica al nostre país es veu encara més irrisori, des d’Escandinàvia.

Sense que estigui tot resolt respecte l’Educació en Comunicació, la implicació institucional és diametralment més gran que a l'Estat espanyol, on hi ha una absència total d’iniciatives a nivell estatal –com apuntava el perfil elaborat per la Comissió Europea sobre alfabetització mediàtica-, on només el Consell de l'Audiovisual de Catalunya “ha fet esforços” i el Consejo de Navarra “ha pres algunes iniciatives”.

Una institució especialment rellevant, el Nordicom (Nordic Information Centre for Media and Communication Research), que opera sota l’auspici del consell Nòrdic de Ministres, va establir, des del 1997 i per demanda de la UNESCO, el Clearinghouse On Children, Youth and Media, que “du a terme estudis sobre infantesa, joventut i mitjans, proveeix les bases per a una presa de decisions rellevant, per a la contribució d’un debat públic constructiu i per a la promoció de l’alfabetització mediàtica d’infants i joves”. Fruit del contacte que he pogut tenir des del primer dia que vaig arribar a la Universitat de Gotemburg amb el Nordicom i els textos que s’hi produeixen, plantejo aquí un altre argument per a la necessitat de seguir treballant perquè l’educació en mitjans avanci a l'Estat espanyol i es concreti millor a Catalunya –per exemple, però no només, en els currículums escolars-. En aquest cas, en relació a la protecció dels menors.

Ulla Carlsson, directora del Clearinghouse On Children, Youth and Media, apunta que cal incloure l’alfabetització mediàtica en el debat sobre la protecció dels menors dels continguts dels mitjans i sobre la reducció de la quantitat de continguts nocius. Les criatures, són víctimes indefenses o són realment capaces de respondre els desafiaments que presenten els mitjans de comunicació contemporanis? En aquest debat, afirma Carlsson, es fa present la importància de l’alfabetització mediàtica. La “protecció” no és vista ja en termes exclusivament de conservar la joventut apartada de certs continguts, o viceversa. Es reconeix la importància d’enfortir la joventut en el seu rol com a consumidora.

Al concepte d’alfabetització mediàtica, a més, s’ha de sumar el d’alfabetització informacional, la capacitat de saber quan i per què es necessita la informació, on trobar-la i com avaluar-la, utilitzar-la i comunicar-la de manera ètica. Segons Carlsson,
“si hem de ser capaços de protegir els joves de continguts dels mitjans ofensius i nocius, ha de créixer el nivell de comprensió i consciència pública dels mitjans de comunicació -entre infants i joves, entre pares, mares i altres adults en l'entorn dels nens, i entre els responsables de decisions polítiques i professionals dels mitjans-“.

L’Educació en Comunicació és una necessitat més en el món globalitzat en què vivim –amb la globalització dels mitjans i el que això ha comportat en els continguts i formats- i cal recordar les seves repercussions també a nivell global; l’aposta per una mirada crítica, per una alfabetització mediàtica, de fet, configura un desafiament al model sòcio-econòmic i mediàtic predominant. Un desafiament que s’està plantejant de forma simultània en molts indrets arreu del món, també a Catalunya.

 
Laia Serra
 
Ulla Carlsson (Ed.) Regulation, Awareness, Empowerment. Young People and Harmful Media Content in the Digital Age. The International Clearinghouse on Children, Youth and Media. 2006.


AulaMèdiamaig 2011article