Avui, 11 de febrer de 2003

La trobada 'Educació en comunicació' s'obre demà amb un debat introductori

Periodistes i professors pretenen impulsar el coneixement dels mitjans

Es vol crear una plataforma que "pressioni" les institucions

Llorenç Tarrés
Es realitzaran tallers i seminaris en què els participants treballaran i debatran amb professors especialitzats

Professors de tots els nivells educatius, periodistes de diferents mitjans de comunicació i associacions de pares d'alumnes tenen la intenció de crear una plataforma per reivindicar i impulsar l'educació sobre matèries relacionades amb la comunicació.
Aquest és una de les iniciatives que es donaran a conèixer a partir de demà en les jornades de reunió i debat entre professionals del sector educatiu i comunicatiu. Organitzades per la revista digital AulaMèdia, aquesta sèrie de debats i altres activitats tindran lloc fins dissabte al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
Sota el títol d'El futur de l'educació en comunicació, les jornades tenen el punt de partida en un recull d'experiències fetes en l'ensenyament de la comunicació a les aules. L'objectiu d'aquesta iniciativa és instaurar definitivament en el currículum educatiu una matèria dedicada a aquesta tema.

Forma de pressió
Precisament aquest és el motiu pel qual es crearia aquesta plataforma composta de professionals de diversos sectors. Francesc-Josep Deó, coordinador d'AulaMèdia, ho explica: "La intenció seria pressionar el Consell de l'Audiovisual de Catalunya, la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i altres institucions polítiques i socials per aconseguir, d'una vegada per sempre, posar fil a l'agulla en aquesta problemàtica".
Així mateix, la Trobada 2003 preten fomentar una sensibilitat més gran dels mitjans en la formació de nens i adolescents a través del rigor en les informacions i del fre als continguts violents, entre altres solucions.
La mostra serà un espai per conèixer experiències pioneres que s'han fet arreu del món en l'anàlisi i la producció de mitjans de comunicació a les escoles, instituts i universitats. Es realitzaran també tallers i seminaris en què els participants podran treballar amb professorat especialitzat i debatre en profunditat diferents aspectes relacionats amb aquest tema.
Deó assegura que "és important que els joves puguin ser capaços d'analitzar i entendre per si mateixos els continguts dels mitjans", però també vol donar rellevància al fet que "puguin produir missatges mediàtics i no es converteixin només en consumidors. Només així podran entendre les imatges que reben i analitzar-les de manera crítica".
En aquest sentit, els responsables de la trobada destaquen "la importància del paper que juguen tots els implicats", ja siguin familiars, professors o programadors. Deó explica: "Si tots els sectors hi col·laboren, els continguts televisius deixaran de ser problemàtics i es convertiran en una matèria interessant i formativa".

Debat introductori
L'edició d'aquest any, la tercera que organitza AulaMèdia després de les dels l'any 1997 i 2002, s'obre amb un debat introductori. Intervindran en aquesta taula rodona Joan Jordi Rosell, de la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya; Joan Coma, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, i Gil Toll, del Sindicat de Periodistes.