Portada AulaMèdiaPortada AulaMèdia
Sembrant la llavor
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Editorials

Recentment, la Taula per a l'Educació en Comunicació ha organitzat la presentació pública del Manifest per l'Educació en Comunicació, de la mà de Margarita Rivière -com a convidada especial-, Ramon Breu i Francesc-Josep Deó. A més, tal i com s'havia acordat a l'última assemblea de la Taula, s'han iniciat els contactes amb la UNESCO, l'Àrea d’Educació de la Diputació de Barcelona, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV). Davant d'aquests esdeveniments, no seria gens forassenyat dir que estem contents per la feina feta; sobretot, perquè el Manifest és un projecte nascut de la societat civil per denunciar l'actual situació de paràlisi davant el canvi de paradigma del món. 

La Taula ha presentat el Manifest a les institucions i organismes citats anteriorment, per tal que la llavor comenci a germinar en els diferents agents socials necessaris i acabi donant fruit. El primer contacte establert amb el Sr. Miquel Martí del Centre UNESCO de Catalunya, i el Sr. Lluís Artigas de la Divisió pel desenvolupament de la Comunicació de la UNESCO a París, deixa una porta oberta a possibles col·laboracions amb aquest organisme internacional.

Les converses mantingudes amb la Sra. Victòria Camps, Vicepresidenta del CAC, mostren un terreny ben adobat perquè el Manifest es concreti ens accions; en canvi, l'entrevista amb el Director General d'Ordenació i Innovació Educativa, Sr. Blai Gasol, i el Subdirector General de Tecnologies de la Informació del Departament d'Ensenyament, el Sr. Ferran Ruiz, ens deixà certa incertesa davant el canvi d'actitud que estem esperant -des de fa molt temps- de l'Administració educativa. Si bé vam parlar de la necessitat de més programes de formació, de la figura de l'educomunicador i de dotar els centres de les tecnologies necessàries per a la producció audiovisual, la valoració global que en fem és del tot insuficient.

Una actitud ben diferent la vam trobar amb el Sr. Joan Majó -de la CCRTV- que acceptà col·laborar amb la Taula. D'entrada, va oferir-se a revisar la programació de televisió per escollir aquells programes que siguin de més utilitat per a les aules. També es va parlar de tirar endavant un projecte per reflexionar sobre l'Educació en Comunicació, presentat fa anys a Televisió de Catalunya per l’associació Mitjans. Xarxa d'Educadors i Comunicadors (aquest consistia a conèixer l'interior de la televisió i els diferents gèneres televisius). 

Diàleg, debat, convenciment, voluntat, il·lusió... un conjunt de mots que defineixen el tarannà de totes les persones -tant a títol individual, com a títol representatiu- que han col·laborat a la redacció i difusió del Manifest per l'Educació en Comunicació. Des d'AulaMèdia, com a entitat promotora de la Taula per a l'Educació en Comunicació i del Manifest, volem dir-vos: moltes gràcies. Moltes gràcies a tots i totes, perquè sense vosaltres, el Manifest no comptaria amb el suport de 200 professionals de la comunicació i l'educació, a més de 30 col·lectius representatius de la societat civil formats per: associacions de pares i mares, sindicats, moviments de renovació pedagògica, centres d'ensenyament, associacions promotores de l’EC i un llarg etcètera. Què és la comunicació, sinó diàleg, debat, convenciment, voluntat i il·lusió?

És des de la unió d'educadors, pares i mares i comunicadors que tenim més força per exigir una educació que és necessària i legítima per a la ciutadania. Per això, des d'AulaMèdia, reafirmem el nostre compromís de continuar sembrant la llavor de l'Educació en Comunicació, per evitar que: “Cuando despertó, el dinosaurio todavía estaba allí” (Monterroso).

 
Alba Ambròs
és professora de Secundària i membre de la redacció d'AulaMèdia
AulaMèdia AulaMèdia
 
Altres articles
 
Un estudi sobre l'Educació en Comunicació als currículums actuals d'ESO
[abril de 2003]
El futur present
[març de 2003]
Aparences burocràtiques
[gener de 2002]