Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
 Informatius escolars per a televisió
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
La Facultat de Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, juntament amb el K3 de Televisió de Catalunya, ha organitzat aquest curs 2002/03, la I Mostra d’Informatius Escolars per a Televisió. 120 estudiants de batxillerat d'11 escoles han elaborat treballs informatius (entrevistes, reportatges i telenotícies) sobre el seu entorn més pròxim: la ciutat, el barri o l'escola. 

Aquesta activitat s'ha portat a terme amb la finalitat de divulgar i reconèixer la tasca de molts centres d'ensenyament secundari que incorporen programes educatius i activitats relacionades amb el periodisme, l'audiovisual, la publicitat i les relacions públiques.

Els treballs de les 11 escoles s’han presentat en diferents formats  i contenen almenys una inserció d'un espot publicitari. D'aquests, els tres millors treballs s'editaran en format professional a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna i s'emetran en un programa especial pel K3, Televisió de Catalunya, després de l'estiu. 

En la fase prèvia, l'activitat va reunir una quarentena de tutors i estudiants per explicar els materials formatius que s'han treballat en sessions de formació a les escoles.

Durant el mes de març i abril, un equip d'educadors es va desplaçar als centres per explicar com es fa un text periodístic per a televisió, com s'escriu un guió, com es realitza i es produeix un informatiu, i com s'elabora un anunci publicitari. La formació es va adreçar a un total de 300 estudiants de 17 escoles de Catalunya.

Els seleccionats

Els seleccionats d'aquesta primera edició van ser l'IES Joan Mercader, d’Igualada,  per “l'originalitat en els temes escollits i la posada en escena”, l'Ateneu Instructiu, de Sant Joan Despí, per “la mirada crítica, el compromís social i l'esforç documental” i l'Escola Pare Enric d’Ossó, de l'Hospitalet de Llobregat, per “la interpretació de l'entorn social i l'esforç documental”. 

El jurat va decidir atorgar un accèssit al treball presentat per l'Escola Súnion, de Barcelona, per “la conducció del programa i els recursos tècnics emprats”, i al Col·legi Sant Josep, de Sant Sadurní d'Anoia, per “la coherència temàtica i la representació de les especificitats geogràfiques”.

El jurat estava format per Xavier Romero, cap de continguts del K3, Blanca de la Torre, responsable de projectes educatius del Televisió de Catalunya, Ramon Millà, professor de la FCCB i realització d'informatius no diaris de TVC, Dani Martí, director del Departament de Periodisme de la FCCB, Sue Aran, directora del Departament de Comunicació Audiovisual, i els responsables del gabinet de comunicació de la Facultat, Jaume Risquete i Enric Ordeix.

Els criteris valorats van ser l'originalitat, la pluralitat  i la coherència en el tractament dels continguts, la posada en escena des d'un punt de vista narratiu i estètic, la representació geogràfica i l'aplicació o ús de la tecnologia.

Totes les cintes rebudes es van presentar al públic el 15 de maig passat on un centenar d’estudiants i professors es van reunir per visionar els treballs. Es va fer entrega dels diplomes en el marc d'una taula rodona presidida per Miquel Tresserras, degà de la FCCB. A l'acte, Blanca de la Torre, responsable de Projectes Educatius de K3-Televisió de Catalunya, va parlar de “La televisió com a eina eductiva”; Xavi Coral, conductor del TN-Cap de Setmana de TV3-Televisió de Catalunya, va explicar què hi ha al darrere d'un Telenotícies; Enric Calpena, periodista i professor del departament de Comunicació Audiovisual de la FCCB, va parlar del paper de l'informatiu com a espectacle televisiu”; i Jordi López i Botey, publicitari i professor del departament de Publicitat i Relacions Públiques de la FCCB, va fer esment de “La publicitat com a eina informativa”.
 
El conjunt de col·legis que van participar en l’exhibició pública van ser: 

- Escola Pia de Sarrià (Barcelona)
- IES Joan Mercader (Igualada)
- Escola Sant Josep (Sant Sadurní d'Anoia)
- Escola Pare Enric d’Ossó (L'Hospitalet de Llobregat)
- IES Ronda (Lleida)
- Escola Ateneu Instructiu (Sant Joan Despí) 
- IES Lluís de Peguera (Manresa)
- Escola Jesuïtes de Casp (Barcelona)
- Escola IPSI (Barcelona)
- Escola Sant Miquel dels Sants (Vic)
- Escola Súnion (Barcelona)

La Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna ja ha obert el període d’inscripció per a la segona edició de la Mostra d'Informatius Escolars per a Televisió (curs 2003/04). Les escoles de Catalunya tenen fins al 10 d'octubre per  inscriure's. Entre els mesos de novembre i desembre les escoles que participin rebran en els centres escolars l'equip de professionals que assessoren els estudiants que hi participen. 

La "II Mostra d’Informatius Escolars per a TV" tindrà lloc el 18 de març del 2004 a l'auditori de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. 
 

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el coordinador de la Mostra, el professor Enric Ordeix.
O també amb Tasca, l'empresa que gestiona els aspectes tècnics i administratius de la Mostra.
  Enric Ordeix
Professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna.
FCCB