AulaMèdia
Escola d'Estiu d'Educació en Comunicació
 
+ gran
 
Heu estat mai al Pati Manning? Aquest espai privilegiat que trobem enmig del bullici de la ciutat, record de l'antiga Casa de Caritat de Barcelona, ha estat l’escenari de la I Escola d’Estiu d’Educació en Comunicació (EEEC) d’AulaMèdia. Només d’endinsar-te en el pati la mirada es perd en el temps i en l’espai que, tot sovint, acull exposicions i mostres interessants. Sortosament, els cursos de l'EEEC han estat acompanyats per “FOTOGRÁFRICA. Vidas alrededor del SIDA”, una exposició plena de color, de llum, d’imatge, de missatges orals i escrits, a més d’una reflexió crítica, que s’adeia perfectament als objectius generals que tenien els cinc cursos.
 
Entrar en el pati, doncs, era entrar en un doble món, una doble mirada. Per una banda, la realitat de la SIDA, per l’altra, la màgia del cinema. En una fantàstica aula del primer pis del Pati Manning estàvem ubicades les onze persones que hem compartit el curs de Cinema a Primària. Docents tots que, a partir de la diversitat de motivacions que ens han portat a realitzar el curs, compartíem un objectiu comú: la passió vers cinema que volem compartir amb als nens i nenes que tenim a les aules. Passades les típiques incerteses del primer i segon dia sobre si m'agradarà, com serà el grup, com seran les sessions, etc. de seguida vam veure que el curs seria interessant i profitós.  Aquestes expectatives s'anaven complint a mesura que aprofundíem en el diàleg i debat constant sobre alguns del temes que vam plantejar, com per exemple: el nostre primer record del cinema, l'intertext, la programació, la didàctica del cinema de CinEscola, etc. Una prova d’això la tenim en les dues propostes que vam elaborar els dos últims dies del curs, una sobre Mary Poppins i l'altra sobre La Maledicció de les Bruixes.

Malgrat alguns mestres del grup ja havien iniciat projectes sobre cinema i educació en comunicació a l'escola, d'altres s'ho estan plantejant per al curs vinent i d'altres encara prefereixen esperar una mica més, l'experiència ha estat molt positiva i gratificant per la riquesa i varietat de totes les aportacions fetes des de diferents punts de vista. De fet, no ens vam dir un adéu gaire fort, sinó un "fins aviat", ja que estem segurs que ens retrobarem per continuar reflexionant sobre el cinema i la integració de l'Educació en Comunicació a l'escola.

+ gran



ALGUNES  VALORACIONS

1
El curs Cinema a Primària  m'ha fet descobrir  un ventall de colors, de possibilitats, de recursos de com treballar el cinema amb els infants, joves i adults... Un tastet d'Educació en Comunicació que m'ha permès compartir inquietuds, coneixements, emocions i dubtes conjuntament amb tot el grup. En definitiva, un procés de creixement personal i professional. Un cop passava les cortines de l'aula es produïa un màgic "3, 2, 1… Acció!". I és que de vegades, els docents sabem el què però no sabem el com. No podem oblidar que pel mon corrent molt mestres per descobrir… No podem oblidar que Qualsevol nit pot sortir el sol. Gràcies.

Cristina Alsina


 2
El curs m'ha agradat, primer perquè anava de cinema i segon perquè m'ha animat a fer una programació amb seny de cara al curs vinent. També estic molt contenta de veure que no són bogeries meves això d'integrar els audiovisulas al currículum i a més a més a Educació Infantil. Estic encantada de poder establir contacte amb un grup de gent que es pren el tema de manera seriosa i és capaç de portar-ho a la pràctica.

Mercè Puig
+ gran
3
Per a mi, el curs ha suposat un esglaó més dins el conjunt d'elements  formatius personals per poder anar aplicant a les tasques educatives que se m'encomanin. Igualment suposa un altre esglaó en la pràctica diària d'autoformació permanent per a les nostres tasques orientatives i educatives.
Juan Cerain


 4
Tot en aquesta vida té un perquè, portava molt de temps buscant un curs d'estiu. Un dia un mail d'AulaMèdia, escola d'estiu, proposa un curs de cinema. Els meus ulls no podien creure el que estaven llegint, eren dos focus il·luminats perquè el cinema és la meva passió. No tenia molt clar com es podia introduir el cinema dins de la primària sense caure en els errors de sempre. "Com que avui plou, veurem una pel·lícula". Quan vaig sentir aquesta frase vaig entendre que el curs, i tot el que envolta a AulaMèdia, està connectat amb la meva visió de vida i d'educar. L'intertext ha estat una paraula i concepte que em va colpir perquè vaig entendre que tota la meva vida estava relacionada amb el cinema. Tot el que passa al meu voltant ho relaciono amb imatges o músiques o... El que jo pensava que era un defecte, és doncs un fet natural, i molt enriquidor. Després d'aquesta experiència, res a l'aula tornarà a ser igual.

Charo Morillo
+ gran
5
En començar el curs vaig comprovar que tots partíem des d'un punt semblant i amb les mateixes expectatives: endinsar-nos en el món de les audiovisuals per fer-ne d'aquests una eina molt útil en l'educació dels nens i nenes i també en el seu entreteniment, sense que aquest sigui única i purament una distracció i prou. Penso que aquest era l'objectiu principal del curs i estic segura que s'ha assolit majoritàriament, per no dir totalment. Ara cap de nosaltres passarà una pel·lícula a l'aula donant al play i deixant que els nens la mirin sense formular-se unes hipòtesis a partir de la caràtula i del títol, i sense sense extreure unes conclusions un cop finalitzat el visionat. També hem après a fer un munt d'activitats a partir d’un film, segons uns objectius previs. M'ha encantat el curs i penso que és un món que s'ha d'introduir a l'ensenyament i que els mestres no estan preparats per fer-ho de manera eficient, per la qual cosa els recomano aquest curs.
 
Raquel Enache

Alba Ambròs i Pallarès Alba Ambròs i Pallarès
Mestra. Llicenciada en filologia i doctora en Ciències de l'Educació.
Membre de la redacció d'AulaMèdia.
Formadora del curs "Cinema a Primària"

[Especial EEEC]   [AulaMèdia]