AulaMèdia
Escola d'Estiu d'Educació en Comunicació
+ gran
Les imatges cinematogràfiques, i en general totes les audiovisuals, no apareixen com còpies de la realitat, sinó que són tries seleccionades de parts de la realitat; ni l’ull del director que tria els enquadraments a través del visor, ni la mà que estableix el muntatge del material filmat són neutrals i objectius. Per això cal una educació de la mirada, un coneixement i un aprenentatge en el fet audiovisual, en tant que codi universal de distribució de missatges.

La integració a l’aula del cinema és una necessitat que no pocs professors i professores s’han planejat des de fa temps, tot i que no han comptat amb els mínims recursos necessaris per al seu ús didàctic, no ja pel que fa a espais apropiats o a instruments de projecció, sinó a propostes didàctiques viables per saber com fer servir i rendibilitzar el cinema amb una finalitat educativa. És en aquest sentit on aquest curs pretenia incidir i, per tant, poder donar pautes i instruments al professorat per fer que el cinema tingui un paper rellevant en l’aprenentatge de l’alumnat de Secundària.

En el curs volíem reflexionar i descobrir elements cinematogràfics. Es tractava de crear o refrescar tot un bagatge organitzat de coneixements cinematogràfics en el professorat assistent. També vam voler estructurar un ventall de recursos i d’idees motivadores perquè el cinema sigui una activitat dinamitzadora i enriquidora a l’aula. I, finalment, en un mes de juliol d’una calor intensíssima, gairebé tropical i després de tot un curs escolar esgotador, ens vam conjurar per passar-nos-ho bé mentre treballàvem...

+ gran
Vam estructurar el curs en quatre blocs. El primer el vam anomenar Formar espectadors. Es tractava de debatre sobre la necessitat de formar espectadors més conscients i més cívics, amb un estil de comportament més reflexiu i respectuós davant el cinema i les produccions audiovisuals en general. També es tractava d’informar i debatre sobre aspectes importants pel que fa al desplegament de l’educació audiovisual: equip tècnic, fons filmogràfic, coordinació d’audiovisuals, mètode de visionat, esquemes d’anàlisis de films, cineclubisme, etc.

A continuació, vam repassar de forma sistemàtica tota la morfologia i la sintaxi fílmica: moviments de càmera, planificació, angles d’enquadrament, tractament del temps en el cinema, profunditat de camp, música i cinema... Es tractava de posar unes bases sòlides relatives al coneixement del llenguatge audiovisual.

+ gran
A la tercera part vam oferir una panoràmica històrica dels primers moments del cinema: orígens, precinema, Lumière, Edison, Méliès, Chaplin, Keaton, el pas del cinema mut al sonor... per aconseguir un coneixement d’aquell procés, tan apassionant, que la humanitat va seguir per aconseguir la imatge mòbil.

Finalment, i aquesta era probablement la part més innovadora des del punt de vista dels cursos d’estiu, després d’explicar la forma de treballar de CinEscola.info, es va oferir al professorat assistent la possibilitat de col·laborar i d’elaborar materials per aquesta pàgina web d’AulaMèdia. A hores d’ara, i amb molta satisfacció per la nostra part, ja han començat a arribar materials elaborats pel professorat que van assistir al curs. En definitiva, un juliol barceloní tòrrid, d’insomni, però molt ben aprofitat per a l’Educació en Comunicació.

CinEscola.info

 

ALGUNES  VALORACIONS

1

Estic molt animada. M’agraden molt el continguts de la pàgina web de CinEscola.info. Trobo que són molt útils i m’ha semblat molt interessant l’oportunitat que ens dóna AulaMèdia de poder elaborar materials per CinEscola i posar-los a disposició de tot el professorat que els necessiti.

Emília Viladoms
Psicopedagoga. Mollet del Vallès


2

Cal seguir oferint cursos en aquesta direcció. Ha estat molt interessant i útil. Crec que els companys del curs han pogut trobar un bon espai per debatre i aprendre recursos sobre l’aprenentatge del cinema i formar espctadors.

Patrícia Agüera
Professora de Secundària. Liceu Francès
     

 
Ramon Breu i Panyella Ramon Breu i Panyella
Llicenciat en Geografia i Història.
Professor a l'Escola Solc.
Membre de la redacció d'AulaMèdia i coordinador de CinEscola.info
Formador del curs "Cinema a Secundària"

[Especial EEEC]   [AulaMèdia]