Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
Trobada 2003. Mostra d'experiències
 Espectacles visuals.
Una proposta didàctica del Museu del Cinema
AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Sabíeu que fa més de 2.500 anys els xinesos ja explicaven històries utilitzant només les mans i una espelma? De fet, l’ombra és, com diu F. Padovani , la primera de les imatges i la més simple però no per això la menys espectacular. Des de les ombres xineses fins a la imatge digital us proposem descobrir de manera interactiva i a partir dels testimonis escrits i materials, la història dels espectacles visuals.
Una descoberta que us ha d’ajudar a realitzar, després, el vostre propi espectacle. La tecnologia, els temes i els llenguatges seran els d’avui, però l’experiència i la tradició la trobareu en l’ahir.

El Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol i Educ’art presenten així una proposta per a nois i noies de 12 a 16 anys amb l’objectiu d'apropar-los de manera divertida i participativa a la història d’un llenguatge com l’audiovisual, que sens dubte avui utilitzen d’una o altra manera. 

Fer conèixer el passat és provocar l’exercici d’obrir els ulls i descobrir que les societats comparteixen en el temps com en l’espai, interessos i il·lusions. Rés més universal que la voluntat de ser fascinats per històries i narracions orals, escrites, representades teatralment o amb imatges.

Varien els continguts d’aquestes narracions en funció dels canvis culturals. Els espectadors i els narradors estableixen relacions diferents segons milloren els coneixements i les tecnologies: manipuladors d’ombres xineses, llanternistes ambulants o professionals, firaires i artistes, fotògrafs i dibuixants, visionaris i homes de negocis s’enfronten a uns públics cada vegada més exigents i més difícils d’impressionar. Els efectes especials de Matrix, la tecnologia d’Star Wars o la fascinant animació de Schrek o Toy Story no son res mes que l’exemple actual d’una història que ve de molt lluny i que, com diu el pròleg audiovisual del Museu del Cinema, no sabem encara on acabarà.

Les diferents especialitats científiques han analitzat aquesta evolució des de molts punts de vista: ciència i tècnica, història de l’art, economia, sociologia, filosofia, comunicació etc. A través de l’exposició permanent del Museu del Cinema i amb l’ajuda dels monitors, es ressegueix aquesta aventura a partir dels testimonis materials que han passat a ser patrimoni cultural: aparells, ginys, imatges, llibres, cites de contemporanis. Objectes que amb l’ajut d’escenografies, còpies interactives, ambientacions i tecnologies actuals per a les projeccions, converteixen la visita en una experiència que vol ser sobretot, motivadora.

Després de la visita, el que demanem als alumnes és que experimentin amb el món de la imatge com a llenguatge, com a mitjà de comunicació.

En una aula-plató, els expliquem les diferents tasques que genera avui una filmació i els proposem d’assumir-ne una (des del maquillatge fins a la direcció). 

Tot seguit, l’equip de guionistes es posa a treballar en la història a explicar. El director decidirà després els actors, els maquillatges, els escenaris, el ritme i, en complicitat amb la càmera, l’il·luminador, el director de fotografia, el muntador etc., definiran l’espectacle final. Tots intervindran com a actors i narradors per passar després a ser tots, espectadors. 

Haurem assolit els objectius didàctics i desenvolupat la funció educativa del museu si:

- Els alumnes surten satisfets de l’aventura
- Entenen la subjectivitat de qualsevol missatge audiovisual
- Són conscients de la complexitat tècnica però també artística i de comunicació que hi ha darrera una filmació.
- S’animen a expressar-se amb mitjans audiovisuals

Aquesta experiència és una novetat proposada pel servei educatiu del Museu del Cinema per aquest curs 2002-2003. Respon a una experiència de quatre anys treballant amb grups de secundària, buscant formules de motivació i propostes que responguin a les demandes reals d’alumnes i professors. 

Ha tingut una gran acceptació i resposta. En aquests moments ja hi ha participat prop de 800 alumnes de 30 centres educatius. Les diferents seqüències filmades per cada grup quedaran arxivades en l’institut d’estudis del museu i se’n podran demanar còpies des dels centres. 

El projecte inicial dissenyat per l’empresa de serveis educatius Educa't en col·laboració amb el Museu del Cinema preveu que les escenes tinguin una certa continuïtat narrativa de manera que en surti finalment una història col·lectiva. 

El mes de juny la podreu veure al Museu del Cinema.

  Gemma Carbó Ribugent Comunicació i Servei Educatiu del Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol. Girona.
Museu del Cinema