Redacció AulaMèdiaRedacció AulaMèdia
"El Tobogan" de Ràdio Santpedor
Per veure el món amb uns altres ulls
Portada AulaMèdia

AulaMèdia
 - Intro
 - Premsa
 - Ràdio
 - Televisió
 - Material
 - Revistes
 - Llibres
Educom
 - Primària
 - ESO
Aula
Formació
Enllaços
Si una cosa teníem clara a Ràdio Santpedor (Bages) abans de començar el programa El Tobogan és que els nostres nois i noies són grans consumidors de mitjans audiovisuals, sobretot de televisió. És per això que vam creure que seria una gran pensada de fer-ho de manera que poguessin passar a l'altre cantó i ser ells els productors. La nostra idea era que, encara que fos només una vegada, el fer aquest exercici els podia servir per ajudar-los a ser uns consumidors una mica més crítics.

L'escriptora i periodista Margarita Rivière(1) explica, en una entrevista a propòsit del seu últim llibre, que el nostres nens reben el 80% de l'educació a través dels mitjans de comunicació, el 10% de la família i el 10% l'escola. Aquestes proporcions són difícils de considerar però si que és cert que la influència dels mèdia és cada vegada més forta. I la gran pregunta, com ho treballa això l'escola? Hi ha qui diu que és una assignatura pendent(2)

En el cas de Santpedor, la ràdio va treballar conjuntament amb les dues escoles del nostre municipi, el CEIP Riu d'Or i la Escola Llissach. Amb ells vam planificar un calendari de programes amb la intenció que els 350 nens i nenes poguessin passar per classes almenys una vegada a la ràdio. Amb els professors es va acordar un esquema de programa que es pogués adaptar a totes les edats, des dels 5 anys als 12 anys, ja que els més petits portaven els textos memoritzats i els més grans es podien permetre fàcilment la improvisació.

Perquè fos el màxim de fresc possible vam optar per gravar el programa els divendres al matí i així poder-lo editar posteriorment de manera que fos el més dinàmic possible. També els continguts miràvem que tinguessin el màxim interès possible. D'entrada, dues entrevistes: una a una persona del poble perquè ens expliqués el seu ofici (alcalde, bibliotecària, policia, veterinària, etc.) i de l'altra una persona coneguda (El tomàtic, un rei maig, l'Emma dels Plats Bruts, la dibuixant Roser Capdevila de les Tres Bessones, la veu del Shin-Shan, l'Araceli Segarra, l'escriptor Joles Senell, etc.). A banda d'això la classe s'encarregava de portar un bloc inicial amb les notícies més importants que havien passat, unes quantes sobre l'escola i una que narrés alguna experiència de la classe. També decidien conjuntament un parell de cançons, llegien alguns textos escrits a classe o d'autors coneguts i per acabar, "El perquè". En aquesta secció podien fer la pregunta que volguessin i un expert (doctor Estivill, Tomàs Molina, etc.) els hi responia. Perquè el cel es blau? Perquè l'aigua del mar és salada? Quan es va fer Europa? Perquè quan plou s'apaguen els llums?

El millor de tot era el resultat final. Diuen que els millors entrevistadors són els nens. I així és. Ells hi aportaven la frescor i la desimboltura. Però cadascú també la seva part. Els mestres la planificació, l'ordre i la supervisió dels continguts, alguns pares la constància de fer-los assajar a casa i de fer de feedback i el realitzador de la ràdio s'encarregava de la producció, de lligar tots els espais, fer el muntatge musical, donar-li forma, coordinar-ho i donar-li l'enfocament més atractiu.

Per a la nostra ràdio, que l'any vinent farà els 25 anys, aquesta era la primera vegada que treballàvem fermament amb els nens i nenes de les nostres escoles. Podem dir que l'experiència ha arribat tard però ha sigut una sorpresa de cap a peus.

Ha estat com baixar un Tobogan, una cosa senzilla però divertida, que feia que els nens fossin els primers interessants a tirar-s'hi, perquè era temptadora en alguns moments (a punt de baixar), excitant en d'altres (durant la baixada) i gratificant al final (una vegada a terra). 

  Ràdio Santpedor
Ràdio Santpedor


NOTES
   
1.-  Rivière, Margarita. El malentendido. Cómo educan los medios de comunicación. Icaria. Barcelona, 2003.

2.-  Educar en comunicació, una assignatura pendent. Reportatge central de la revista Capçalera, editada pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, número 116 (juliol-agost 2003)