AulaMèdia   AulaMèdia

 
CAMPANYA

- Col·labora!
- Vídeo campanya
- Manifest campanya
- AulaMèdia.INFO
- AulaMèdia.ORG

correu-e
 
·Fotos: Dídac Roger
Per una mirada crítica 
A l'acte central de la campanya Per una mirada crítica: educació en comunicació van participar Eduard Sanjuán, director del programa 30 minuts, Ramon Breu, coordinador de Cinescola.info i Francesc-Josep Deó, president d’AulaMèdia. En Paulí Castelló, moderador de l’acte, donà inici amb una presentació de l’organització AulaMèdia i introduí a cada conferenciant fent breus resums sobre les trajectòries dels ponents.

Sanjuán parlà sobre la situació de la televisió, concretament de com ens arriba la informació i de quin tipus és. Les seves paraules eren una crida a la reflexió, partint de la màxima que veure no és entendre. Va definir la situació dels mitjans de comunicació com un estat de crisi, tant pel que fa als mitjans escrits com audiovisuals.

Ramon Breu va presentar materials elaborats per AulaMèdia destinats a l’educació en comunicació. El DVD Una mirada crítica. Educació en Comunicació, el CD Cinema i Ciutadania 4t d’ESO i una enciclopèdia digital en construcció però amb un bon nombre d’entrades pel que fa a l’Educació en Comunicació i el cinema. Les propostes didàctiques que ofereixen aquests materials les va definir com obertes i sempre adaptables al context. L’objectiu que tenen és ensenyar la gramàtica audiovisual i que tant aquesta com l’escrita convisquin a l’aula. El seu discurs va emfatitzar la necessitat que té la societat d’educar-se en comunicació.
L’última intervenció va quedar marcada per un retrat de la situació actual d’ AulaMèdia, la política i la pràctica educativa als centres. El president de l’associació, Francesc-Josep Deó reivindicà que d’Educació en Comunicació sigui un fet per tal que els nostres alumnes tinguin una mirada crítica. Va reclamar el replantejament dels mitjans per tal de marcar nous horitzons i que aquests siguin educatius. Va definir la televisió com un gran monstre que per moure’l es necessita massa força. I finalment informà de la IV Escola d’Estiu d’Educació en Comunicació que ofereix cursos tant de caràcter presencial com telemàtics.

Acte seguit es va obrir el torn de preguntes, dedicades a tots els conferenciants i des de preocupacions diverses. Des de qüestions més pràctiques sobre la nova llei d’educació com preguntes més reflexives a partir d’una anàlisi axiològica sobre els temps que corren.

Eva Marín

Insubmissió
Al segle XXI, mestres formats al segle XX imparteixen continguts del segle XIX. Amb aquest joc de paraules es por resumir la situació de l’ensenyament al nostre país. Qui ho apuntava era Francesc-Josep Deó, president d’AulaMèdia, que tancava fa uns dies —el 13 de maig— l’acte central de la campanya “Una mirada critica: Educació en Comunicació” al Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Davant un auditori nodrit i preocupat per l’Educació en Comunicació, el periodista Eduard Sanjuan, director del programa 30 minuts de TVC i president de la comissió de Defensa i Ètica Professional del Col·legi de Periodistes, va parlar de la seva experiència com a periodista internacional i dels problemes que tenen els periodistes per ser objectius, de les pressions que reben d'institucions i partits polítics, de la manipulació de les audiències: de l'ètica de la televisió, en definitiva. Sanjuan, autor del llibre "Detrás de la cámara", va anar a parar a la necessitat de canvi per adaptar-se als nous temps, és a dir, a la necessitat d’incloure als plans d’estudis la educació sobre els mitjans de comunicació per tal que els joves siguin crítics amb tota la informació que els hi arriba. És com demanar aigua a les fonts, va arribar a dir.

Ramon Breu, coordinador de CinEscola, va senyalar la importància de saber veure, de pensar les imatges, de dignificar el fet de veure cinema. De fet, CinEscola està portant endavant una tasca didàctica oferint materials per treballar el cinema a l’aula, com el CD Cinema i Ciutadania que van rebre els assistents a la jornada.

Darrera queda un camí endegat amb dificultats, la sol·licitud del reconeixement del Dret a l’Educació en Comunicació davant del Síndic de Greuges de Catalunya, les entrevistes amb el Departament d’Educació, amb el Consell de l’Audiovisual de Catalunya, amb responsables polítics, o la creació de La Xarxa d'Educació en Comunicació, que aplega diversos col·lectius amb la preocupació comuna per fer palesa la necessitat d’educar en comunicació.

La IV Escola d’Estiu d’Educació en Comunicació d’AulaMèdia està en marxa i alguns dels seus cursos ja han tancat la inscripció, tanmateix, amb entusiasme de “pessimista actiu”, Deó recordava que cada vegada hi ha més analfabets mediàtics i que som —i no tan sols en aquest sentit— a la cua d'Europa. Sempre ens quedarà, però, la insubmissió: mestres i professors —sentenciava Deó— tenim la clau de l’aula. Insubmissió, doncs.

Paulí Castelló
 · 
DVD campanya