Subjectiu: audiovisuals per una ciutadania crítica

subjectiuEl gran reporter Ryszard Kapuściński deia que el veritable periodisme és intencional, és a dir, es fixa algun objectiu i intenta provocar algun canvi. Kapuściński es referia al bon periodisme, però si treiem de context aquesta reflexió, pot semblar que justifiqui algunes males praxis de la professió. El que està clar, i això és de primer de periodisme, és que l’objectivitat no existeix. Podem parlar de rigor, veracitat i pluralitat però les intencions, siguin més defensables o reprovables, hi són. Si acceptem aquesta premissa, el que es fa imprescindible és tenir eines d’anàlisi per descodificar aquests missatges, eines per tenir una mirada crítica que és el camí per poder construir una opinió pública lliure. I la recepta, com fa anys i panys que es defensa des d’aquesta revista, és l’educació en comunicació.

Ja fa gairebé 10 anys que des de Objectiu: Comunicació col·laborem amb AulaMèdia realitzant audiovisuals didàctics per tal de donar contingut a aquesta matèria. També hem tingut l’oportunitat de fer diversos tallers d’anàlisi i de producció audiovisual. Aquesta activitat l’hem compaginat amb la creació de continguts per a empreses i entitats. L’educació ha estat una de les nostres raons de ser des dels orígens i és per això que ara fem un pas endavant i us presentem el projecte Subjectiu, un nou segell dedicat exclusivament a l’Educació en Comunicació i la producció de cinema documental amb la intenció de treballar per una ciutadania crítica.

practica

I com ho fem? Doncs tornant al que deia Kapuściński, per nosaltres el periodisme, el cinema i qualsevol forma d’expressió o art han de servir per alguna cosa més enllà del simple fet de mostrar. La ficció permet l’alumnat posar-se en la pell dels que pensen diferent, dels que pateixen problemàtiques… El documental és una oportunitat per poder fer preguntes, conèixer realitats en primera persona que sovint només es reben mediatitzades. Per tant, fer cine a l’escola o institut té un resultat triple: és educació en comunicació, és motivador i aconsegueix canvis en l’entorn. Ah, i molt important, els alumnes deixen de gravar en vertical a la primera sessió.

En aquest portal que estem començant a construir oferim tallers de curtmetratges de ficció, de documental i d’anàlisi de missatges audiovisuals. També, com sempre hem fet, tallers a mida segons les necessitats de cada centre, tant en durada com en contingut.

Per a més informació podeu consultar la pàgina: subjectiu.cat

I al correu: taller@subjectiu.cat