Entrevistem a María José Recoder, degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació UAB, doctora en ciències de la informació i professora titular del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació. Ha exercit la docència a la Facultat des de 1985. Ha estat coordinadora dels Estudis de Doctorat “Informació i Documentació a l’Era Digital”.
Recentment ha estat la responsable de l’edició del eBook Com formar ciutadans crítics? Alfabetització informacional i mediàtica, una obra col·lectiva que ha comptat amb la participació d’un total de 20 autors i autores. Aquesta publicació neix de la “I Jornada d’Alfabetització Informacional i Mediàtica per una Ciutadania Crítica”, celebrada el 30 de novembre de 2018, a la Facultat de Ciències de la Comunicació (UAB).
Com definiria el paradigma comunicatiu en el que ens trobem actualment?
El paradigma comunicatiu actual, en el conjunt del món, està composat pels següents elements:
En primer lloc, cal parlar dels grans holdings empresarials que concentren diferents mitjans. Cal destacar que alguns d’aquests holdings empresarials tenen altres tipus de negocis. Degut a l’existència d’aquests holdings, no comptem amb la independència real que haurien de tenir els mitjans de comunicació.
El següent element és la importància de la premsa de proximitat, això succeeix a tot arreu, no només a Barcelona, a Espanya. La gent vol tornar a tenir informació sobre el lloc on viu.
Una altra qüestió són les xarxes socials i les fakes news, el sensacionalisme, la falta de privacitat. Aquesta característica afecta als consumidors i és que, ha canviat la manera d’informar-nos perquè en aquest nou paradigma ho podem fer a qualsevol hora, en qualsevol lloc i moment.
En aquest context, ens enfrontem amb la idea del ciutadà periodista o periodista ciutadà. La gent no és periodista per fer publicacions a les xarxes, això és terrible. Tanmateix, alguns periodistes s’han convertit en estrelles publicitàries i és difícil diferenciar entre quan és publicitat i quan és informació.
Finalment, hem de tenir en compte les crítiques que ha rebut Google per la tria i el posicionament de les notícies. No s’ha realitzat per qualitat, sinó per vendes.
Com definiria l’Alfabetització Mediàtica necessària en el context actual i per a aquest paradigma que ha definit?
L’Alfabetització Mediàtica resulta imprescindible en el context actual, però també des de fa dècades. Necessitem que l’objectiu principal d’aquesta formació sigui crear ciutadans crítics.
Per què creu que l’Alfabetització Mediàtica és una eina fonamental en la societat actual?
L’Alfabetització Mediàtica és fonamental per formar ciutadans amb capacitat d’observació i de crítica. Moltes persones, en acabar els estudis, es troben amb que la seva única font per seguir formant-se és el que apareix als mitjans de comunicació. Tots nosaltres formem la nostra opinió a través dels mitjans de comunicació. Si no podem diferenciar el que està bé del que està malament, no tindrem cap base, i perdrem la nostra capacitat crítica.
Per què creu que les Ciències de la Comunicació no tenen, en currículum escolar obligatori, el pes que tenen les Ciències Naturals, les Ciències Socials, etc.
Això es deu a que la nostra disciplina és de les que ha arribat més tard. Nosaltres, com a disciplina científica, arribem els últims i costa molt implantar-se en el CV vital. És cert que posar-ho tot en el CV de les escoles és molt difícil, però cal remarcar la importància de les Ciències de la Comunicació en el món en el que vivim.
Quina problemàtica derivada de la falta d’Alfabetització Mediàtica a les escoles destacaria?
Un tema important és el de les xarxes socials i quin ús se’n fa. El rol que juguen els famosos influencers, youtubers, els quals tenen un gran “poder”. Un hauria d’aplicar educació per diferenciar el que és perniciós o del que no ho és. Un dels problemes de la falta d’Alfabetització Mediàtica és que no sabem diferenciar el que és bo del que no ho és. Manca la capacitat crítica dels ciutadans.
La universitat o la facultat de Ciències de la Comunicació pressiona al Departament d’Educació en relació a la introducció de l’Educació Mediàtica? (com a àrea de coneixement? com a sortida laboral dels Periodistes?)
La Facultat com a tal o el deganat no ha pressionat, però sí que hi ha hagut converses. El CAC (Consell de l’Audiovisual de Catalunya) sí que hi van anar a parlar amb el Departament d’Educació. La resposta sempre és que ha de ser una matèria transversal, però, d’aquesta manera, al final no es porta a terme. Defenso l’Alfabetització Mediàtica a les aules perquè fa por com pot degenerar el periodisme si no hi ha ciutadans capaços de distingir les mentires o els rumors de les notícies reals.
Ara sóc la presidenta d’ATIC (Associació Espanyola d’Universitats amb Titulacions d’Informació i Comunicació) i des d’aquesta organització, ens vam reunir amb un alt responsable del ministeri d’educació per plantejar la importància de l’Alfabetització Mediàtica a les aules. Ell ens va contestar que les competències són de cada comunitat autònoma i no hi podia intervenir, però que estava d’acord amb el nostre plantejament.
Quina iniciativa per promoure l’Alfabetització Mediàtica destacaria?
Destacaria el programa “Premsa a les escoles” del Col·legi de Periodistes de Catalunya i totes les accions que desenvolupeu des d’AulaMèdia.
Quin creu que és el paper dels periodistes a l’hora de desenvolupar accions i projectes entorn a l’Alfabetització Mediàtica?
El fet de ser periodista no et capacita per anar a fer accions d’Alfabetització Mediàtica. Els periodistes haurien de fer bé la seva feina. Ser periodista significa ser honest i responsable amb la feina que desenvolupes.
On creu que hem de buscar el suport necessari per tal que l’Educació Mediàtica tingui el pes necessari a les escoles?
D’una banda, el govern de la Generalitat i, tanmateix, ens haurien d’ajudar, els centres, els mestres, les biblioteques escolars, els col·legis professionals, les facultats de comunicació. Tothom té un paper important en la implantació de l’Educació Mediàtica.
Irene Aguilar