El projecte IllaTV va néixer l’any 2011 a l’Institut Illa de Rodes, a Roses, a iniciativa del professor Xavier Serra i un equip amb moltes ganes i il·lusió. Es tracta d’un projecte de formació en comunicació audiovisual enfocat a alumnes a partir de segon cicle d’ESO i també per a docents del centre. L’activitat forma part del Pla d’Autonomia de Centre (PAC) i es finança gràcies a les aportacions de l’AMPA i del mateix institut. Aquesta generositat ens ha permès comptar amb càmeres d’alta definició, ordinadors i material divers que, sense ser de qualitat professional, ens ha servit molt.
El funcionament és senzill. L’alumnat s’apunta a IllaTV com una activitat extraescolar fora d’horari, normalment els dimarts i/o dimecres a la tarda. A les sessions, impartim formació teòrica i pràctica en diverses competències periodístiques: creació de guions, gravació i edició de materials audiovisuals… Fins ara s’han format i certificat a IllaTV més de 60 estudiants. A banda, als reportatges n’hi han intervingut molts més, de tots els cursos i nivells. L’avaluació que en realitzem és molt positiva. En efecte, l’exercici de la creativitat, el treball en equip i la pràctica de la competència comunicativa millora el rendiment acadèmic de l’alumnat.
Per tot plegat, IllaTV és un instrument que ajuda molt a la integració social i a la cohesió de la comunitat educativa. El projecte té forts lligams amb la societat rossinca. A Roses ningú s’estranya de veure nois i noies gravant amb càmeres. Els reportatges produïts fins ara, a més de reflectir l’activitat pròpia de l’institut, també es fan ressò de molts actes de ciutat: obres de teatre, festival de música al carrer, tornejos esportius…
Quant a la difusió cal destacar que, fins ara, s’han emès 27 programes informatius “IllaTV al dia” produïts pels nostres alumnes a EmpordàTV, de la xarxa de televisions locals. També se n’han publicat per mitjà de kioskjove, al canal 3/24. Podeu veure tots els reportatges a la nostra pàgina a Vimeo (n’hi ha més de 240).
A banda, enguany celebrarem la tercera edició d’un curs de formació per a professorat. El primer any es va treballar principalment el llenguatge audiovisual, el segon any el procés de guionatge i de gravació i aquest tercer l’edició de vídeo. Es tracta, en definitiva, que els docents integrin la creació d’audiovisuals com una eina habitual a les seves aules.
IllaTV és, en definitiva, un gran exemple de com el món audiovisual pot esdevenir una gran eina d’aprenentatge si s’aplica al món acadèmic.
Francesc Nadal about.me/fnadal @francescnadal