El Mobile Social Congress és un congrés alternatiu a l’MWC, el gran esdeveniment sobre telefonia mòbil que se celebra cada any a Barcelona i que oculta totes les cares controvertides de la indústria electrònica.
L’MSC denuncia el model tecnològic depredador i recorda que existeixen alternatives més justes!
El Mobile Social Congress (MSC) és una iniciativa liderada per SETEM Cataunya amb la col·laboració de nombroses organitzacions. Va néixer el 2016 com a alternativa a l’MWC (Mobile Word Congress), el gran esdeveniment que acull anualment la ciutat de Barcelona però que oculta les cares controvertides de la indústria del mòbil.
L’MWC obvia els impactes socials i ambientals de la producció de telèfons intel·ligents i altres equipaments electrònics a diferents parts del món, ja que està basat en la maximització de beneficis de les empreses i en el creixement incessant del sector fortament globalitzat.
Els continguts de l’MSC enguany s’estructuren a partir de dos eixos temàtics. D’una banda, s’abordaran els impactes al Sud Global de l’activitat lligada a les cadenes de subministrament i al cicle de vida de l’electrònica (explotació dels recursos minerals de la República Democràtica del Congo, el conflicte bèl·lic al voltant del seu comerç, les vulneracions dels drets laborals a les fàbriques que treballen per a grans marques com ara Apple o DELL). De l’altra, es parlarà de les restriccions a les persones usuàries que suposen les estructures econòmiques monopolístiques i privatives de les telecomunicacions (el negoci del programari privatiu, les estratègies dels oligopolis empresarials de telefonia i Internet, o el control de l’accés a la cultura i el coneixement).
En front la denúncia, l’MSC dóna espai a propostes que s’enfronten a cadascun dels continguts denunciats, com ara Electronics Watch que fa possible una compra pública socialment responsable de productes electrònics; Fairphone, un telèfon produït amb el màxim respecte als drets humans al llarg de la cadena de subministrament o el programa “Reutilitza”, que permet canalitzar els dispositius digitals cap a l’economia social i solidària per a la reutilització i reciclatge final.
També es promou el programari lliure, que parteix de la lògica col·laborativa –no competitiva- i respecta la privacitat de les persones usuàries, i es debatrà sobre les llicències lliures i el model procomú que faciliten l’accés al coneixement, la cultura i la tecnologia. Finalment, cal destacar la participació d’iniciatives
com ara Guifi.net, eXo o Eticom que treballen des de criteris de benefici social que contrasten amb l’afany de lucre desmesurat dels oligopolis.
Altres articles relacionats publicats a AulaMèdia: