Des dels seus inicis, farà 13 anys, el Festival Internacional de Cinema en Català ha fet una clara aposta per la pedagogia, una vessant que ha anat consolidant any rere any.
Per aquest motiu, el director del Festival i altres membres del comitè organitzador visiten, al llarg del curs escolar, escoles, instituts i universitats per explicar el projecte del FIC-CAT i procurar transmetre els valors del cinema entès com a eina d’expressió dins el món audiovisual i accessible per a tothom, des dels més petits fins els més grans.
Entre les activitats dutes a terme –adreçades tant a docents com a alumnat- s’hi troben els ‘Tallers pràctics de cinema’, on els interessats aprenen a llegir i ordenar els codis del llenguatge audiovisual i multimèdia. Aquestes pautes els hi serveixen d’orientació en el procés de creació dels seus propis projectes, tant si ja els tenen engegats com si els han d’iniciar. És el cas de les Escoles de Salomó i la Nou de Gaià i de l’Institut Mediterrània del Vendrell.
Una altra de les activitats són les presentacions del Festival a les Universitats, com la que es va fer el desembre passat a l’alumnat dels Graus de Comunicació Audiovisual, Periodisme i Publicitat i Relacions Públiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona; o la que es va fer al professorat participant de la 1a Fira d’FP Dual a Tarragona.
A destacar, també, les projeccions que es realitzen al llarg de l’any i on els continguts de les produccions que han passat pel FIC-CAT serveixen com a fil conductor de celebracions i jornades reivindicatives al territori. És el cas de l’acte contra la Violència de Gènere celebrat a l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell el passat 27 de novembre.
I de cara a la 13a edició, s’està treballant en l’organització d’un Fòrum adreçat al professorat sobre ‘Cinema i educació’, amb el suport d’AulaMèdia i el reconeixement del Departament d’Educació, per aprofundir més en l’alfabetització audiovisual a les aules i per compartir materials i experiències d’arreu del territori que potenciïn el pensament crític dels i de les joves.
Article publicat inicialment a FIC-CAT