Com engrescar a un alumnat que flueix de manera constant a través d’una pantalla? Com estimular la creació de contingut audiovisual amb cara i ulls? De solucions deu haver-hi més d’una, de ben segur.
Aquesta és la que es va trobar a l’Institut Narcís Monturiol de Figueres a la matèria de Comunicació Audiovisual que es cursa a primer de batxillerat. Es va començar establint els aspectes tècnics (plans, angles, il·luminació, color, so…) i com fer-los servir, la morfologia, la semàntica i la sintàctica, perquè sense uns bons fonaments la casa caurà.
Un cop arrelats els coneixements a través d’activitats diverses es planteja la primera activitat: el clip.
El primer projecte individual va ser fer una peça audiovisual de format molt curt, un minut aproximadament. Es va prendre com a referència l’InstantDoc i el material que es va facilitar. Quin tema fem? demana l’alumnat. Quin sentiu proper, és la resposta.
Les premisses van ser:
-
-
- Duració entorn a 1 minut.
- Incloure una metàfora visual.
- Una entrevista.
- Una dada estadística colpidora.
- Banda sonora.
- Crèdits.
-
Com que és el primer projecte es plantegen dificultats com ara què fer, quina dada triar, a qui es coneix per fer l’entrevista i com lligar-ho tot plegat. Els entrebancs i els dubtes es van resolent i finalment donen el seu fruit.
El projecte es realitza en l’ordre següent:
-
- Primer muntatge: visionat, revisió i aspectes a millorar. Participa tot el grup.
- Segon muntatge: la dinàmica és la mateixa que en el pas anterior.
- Definitius: revisió final i valoració del projecte.
Aquests són dos exemples de les produccions:
– Famílies monoparentals
– Tancant persianes
La segona proposta va ser la realització d’un microreportatge d’uns 10 minuts aproximadament. El punt de partida, aquest cop, va ser el títol: “La mirada de l’altre”. L’alumnat es va distribuir per afinitat en grups de tres o quatre persones i a partir de les premisses, van triar el tema. Aquest cop, com ja tenien l’experiència del Clip, pel que fa a l’enregistrament i el muntatge tot es va resoldre més fàcilment.
Les premisses van ser:
-
- Duració d’uns 10 minuts aproximadament.
- Tema lliure a partir del títol.
- Incloure entrevistes.
- Banda sonora.
- Crèdits.
El procediment va ser el mateix que en la primera activitat: revisions dels enregistraments, primer muntatge, segon muntatge i definitius.
Aquest és el resultat de l’experiència de l’elaboració dels microreportatges.
Tot dos projectes van fer que l’alumnat s’impliqués personalment i treballés amb motivació. Va estar un plaer veure com treballaven. Tant la valoració del grup com la meva va estar molt favorable. Aquest any tornarem a repetir les activitats. Agraeixo haver compartit aquells moments amb elles i ells.
Yasmin Tena Pena
Institut Narcís Monturiol de Figueres