Quan a l’institut Olorda ens van proposar als departaments de Tecnologia i Visual i Plàstica fer un projecte per 4t d’ESO no vam dubtar ni un segon que seria sobre cinema.
En primer lloc, perquè a les dues professores que l’havíem d’impartir ens apassiona el tema i volíem aprendre més, però també perquè pensàvem que era important incorporar l’educació audiovisual a l’etapa de secundària dins un àmbit especialment adient per a l’aprenentatge per projectes, ja que la creació d’un audiovisual incideix en la necessitat del treball col·lectiu i el sentit d’equip.
D’entrada, doncs, com a punts forts del projecte comptàvem que el cinema té un component lúdic molt atractiu i és una activitat molt creativa i multidisciplinar que requereix una bona coordinació. I aquí precisament és on va aparèixer un dels nostres grans reptes: aconseguir la implicació de tots els alumnes que formaven part dels grups de treball. En aquest sentit, especialment a l’inici, es va fer evident que la realització de les diferents activitats va comportar dificultats entre l’alumnat per organitzar-se i planificar la feina.
Durant el curs vam anar treballant amb activitats curtes de manera que tinguessin una certa experiència amb les eines i el llenguatge cinematogràfic abans de començar els productes finals: la creació d’un curtmetratge de ficció i un documental de no-ficció.
El curtmetratge el vam realitzar dins del projecte Primer Cinema de la Fundació La Caixa, que ens va proporcionar formació tant per l’alumnat com pel professorat, així com material pedagògic i l’oportunitat de fer uns tallers a les seves instal·lacions.
El documental el van realitzar al llarg del tercer trimestre, quan ja estaven familiaritzats amb els conceptes més importants del llenguatge audiovisual (muntatge, enquadraments, punts de vista, so, etc.) cosa que ens va permetre centrar-nos més en les característiques pròpies d’aquest gènere (entrevista, recerca de documentació videogràfica i necessitat de rigor no exempta de creativitat). Això ho van plasmar fent un documental basat en la vivència d’una persona del seu entorn, fet que els va permetre treballar les característiques del gènere abans esmentades.
Altres eines que també ens han ajudat molt han estat els visionaments i debats d’una selecció de curtmetratges incidint en aquells aspectes que poden ser interessants pels seus curts així com fer les correccions dels seus treballs en grup, en les que participaven molt activament.
Podem dir, un cop finalitzada l’experiència, que hem tingut sorpreses molt positives i gratificants, com ara la gran capacitat de l’alumnat per editar vídeos amb el mòbil, els muntatges i punts de vista originals i sorprenents de les seves creacions i el despertar de la curiositat cap al món del cinema en molts alumnes, amb la descoberta de professions que desconeixien en un moment especialment determinant com és 4t d’ESO, amb la tria d’estudis postobligatoris.
Ana Pérez Soria
Isabel Ramos Pastor
Institut Olorda
Sant Feliu de Llobregat