“Torna al Garrotxa per Nadal”

Foto: Institut la Garrotxa

A l’institut la Garrotxa comptem amb una llarga trajectòria pel que fa a l’educació mediàtica amb diferents projectes que han format part del nostre projecte de centre : els documentals dels projectes Ull, canvi i acció, la creació de la revista i el canal de reportatges la Xinxeta i el projecte més consolidat que porta per títol Torna al Garrotxa per Nadal i que compartim avui aquí amb vosaltres.

Torna al Garrotxa per Nadal és un projecte educatiu que parteix d’un repte que es proposa a l’alumnat de 4t d’ESO des de l’àmbit artístic a través de les matèries optatives de Música i Visual i Plàstica: l’organització de l’espectacle de Nadal per a tot l’alumnat del centre. Aquesta experiència, que té gairebé 20 anys de trajectòria, ha anat evolucionant adaptant-se a les noves situacions d’aprenentatge però sempre amb un mateix propòsit: desenvolupar la creativitat en l’àmbit audiovisual.

Foto: Institut la Garrotxa

La realització d’un muntatge audiovisual és l’eix al voltant del qual gira tot el projecte. L’alumnat ha de recórrer a recursos, idees, conceptes, processos, eines, de qualsevol àmbit de coneixement per aplicar-los a la realització del seu curt.

En una primera fase de preproducció es realitza la pluja d’idees per decidir quin serà l’eix temàtic del curt i de tot l’espectacle de Nadal. Es treballa a partir d’aquestes idees i el visionat i anàlisi de diferents produccions audiovisuals. Aquesta primera part es complementa amb una estada creativa de dos dies a una casa de colònies dedicats a elaborar propostes, treballar el guió i el llenguatge audiovisual. Aquest és el tercer curs que duem a terme l’estada i en fem una valoració molt positiva perquè
a banda d’estar immersos en el nostre treball, també ens ha servit per crear una bona dinàmica i cohesió de grup tan necessària per tirar endavant un projecte d’aquest tipus.

Un cop tenim la sinopsi del curt, desenvolupar-lo comporta iniciar un procés de reflexió i indagació sobre el nostre tema d’interès, organitzar un pla de treball i realitzar un repartiment de tasques: guió, gravació, edició, atrezzo, localitzacions, so, decoració i imatge gràfica. Tot és a punt per començar el rodatge.

Foto: Institut la Garrotxa

Moltes de les seqüències es graven fora de l’institut i durant les hores de classe es fan les lectures de guió i assajos de gravació. El procés d’edició també té lloc en horari extraescolar. Aquest és un punt afegit al projecte ja que, normalment és difícil que vulguin invertir el seu temps lliure en aspectes relacionats amb l’institut però, en aquest cas, mostren una gran predisposició. Son dies intensos de feina però es respira molta il·lusió. Es realitza el tràiler del curt i es passa a totes les classes per anar creant expectació. És un dia molt esperat per tota la comunitat educativa del centre.

Pel que fa al professorat, la direcció del projecte és a càrrec de les professores de l’àmbit artístic però hi té també un paper molt important l’equip de professorat que fa d’actors i actrius en el curtmetratge. Aquest és un aspecte que motiva molt l’alumnat perquè sempre que s’escriu el guió es fa ja pensant en quins professors poden sortir a pantalla. Aquest intercanvi de papers afavoreix la creació d’un bon clima de treball i de trencament amb els rols establerts del dia a dia: aquí és l’alumnat qui guia, dona instruccions i corregeix el treball del professorat. També és el professorat el jurat que escolta les diferents proves de càsting i fa la seva valoració a l’hora d’escollir els protagonistes.

La realització d’aquests tipus de treballs audiovisuals sempre ens porten a fer-ne una valoració molt positiva. Posar en marxa una producció audiovisual, després de fer tot el procés creatiu, és una manera molt estimulant de treballar per l’alumnat perquè estant aprenent amb un gènere que els és molt proper. Se’ls dóna molta llibertat a l’hora d’escollir els temes i enfocar-los com ells proposen. L’alumnat se sent protagonista d’aquest procés ja que ell el crea, el desenvolupa i és l’autor del resultat final. Es valora molt positivament també el fet de tractar-se d’un treball en
grup perquè ajudar a tenir una actitud crítica però alhora respectuosa davant de les idees i els treballs que exposen els companys. S’intenta fomentar el seu desenvolupament i la seva autonomia ja que s’han d’espavilar per buscar els mitjans que els facilitin aconseguir materialitzar les seves idees i, al mateix temps, acostumar-se al treball cooperatiu.

Foto: Institut la Garrotxa

Aquest tipus d’experiències els fa adonar de la importància i la força que té el llenguatge audiovisual. Alhora entenen que, com tot llenguatge, té les seves normes i les seves característiques que cal saber aplicar. Al llarg dels cursos , com tots sabem, el bagatge audiovisual de l’alumnat ha anat increscendo. Amb els dispositius mòbils tots fan vídeos i pengen històries però en la realització del curt s’adonen que darrera una producció audiovisual i hi ha tot un procés laboriós i de moltes hores de feina. A partir d’aquesta experiència pedagògica s’aconsegueix conscienciar l’alumnat de treballar seguint una bona planificació, argumentació i reflexió i fugir així de la immediatesa a la que estan tan acostumats.

Tona Calm
Elisa Planagumà
Institut la Garrotxa

Clica sobre la fotoAQUÍ PODEU VEURE ALGUNS DELS CURS