Ciència, tecnologia i comunicació audiovisual

Foto: Institut Vidreres

A l’Institut Vidreres tractem la comunicació audiovisual i l’educació mediàtica de manera transversal en moltes matèries i a tots els nivells. Un bon exemple d’això és la integració de la comunicació audiovisual al projecte STEAM de 2n d’ESO. Els alumnes han de desenvolupar una sèrie de projectes i reptes científics o tecnològics i presentar-los a la Fira de la Ciència del poble. Per explicar el projecte i fer-ne difusió a l’institut cada grup ha de fer un vídeo i aquí és on pren importància l’aprenentatge dels elements bàsics de la comunicació audiovisual.

Tots sabem que els nostres alumnes d’ESO estan acostumats a fer vídeos per a les xarxes socials però no són conscients dels elements que configuren la narració audiovisual ni les tècniques de producció. És per aquest motiu que creiem que qualsevol ocasió és bona per anar creant la base d’un bon aprenentatge en comunicació audiovisual per poder, més endavant, realitzar projectes més importants.

Per fer els vídeos del projecte “STEM (A) Vidreres” primer hem treballat la preproducció: la planificació i l’storyboard. Aquesta feina l’hem feta des de la matèria de llengua catalana i per explicar-ho els hem posat l’exemple de les redaccions: de la mateixa manera que un esborrany és fonamental per una bona redacció, una planificació acurada del producte audiovisual que volem fer és clau per obtenir un bon resultat.

Foto: Institut Vidreres

El segon pas que hem fet és explicar els tipus de plans i els moviments de càmera i ho hem il·lustrat amb fragments extrets del cinema i de les sèries. Per fer el seu vídeo no els calia tanta informació, però d’aquesta manera els hem fet pensar, criticar i reflexionar sobre la manera de presentar les imatges. I per últim, hem parlat del so i la il·luminació.

Un cop els alumnes han tingut una visió general de tot el que necessitaven saber per fer el seu vídeo, han començat a treballar a partir de la pregunta: com explico el meu projecte amb imatges? I a partir d’aquesta pregunta, n’han sorgit d’altres: quins plans i quins moviments de càmera he de fer perquè es vegi clar tot el procés? Quin fons hi posaré? Quina il·luminació tindré? Quin to li donaré? Tot plegat amb la premissa que ha de ser un vídeo explicatiu d’un projecte científic o tecnològic. Podien fer un vídeo per presentar a una xarxa social o bé un vídeo més seriós. La majoria de grups ha triat fer un vídeo per les xarxes de manera que han optat per gravar en vertical. Aquest fet els ha provocat problemes d’enquadrament que han hagut d’intentar resoldre quan s’adonaven que els quedaven elements fora de pla.

Els vídeos han quedat prou bé, el resultat és força positiu. Els alumnes han verbalitzat que s’han sentit molt còmodes a l’hora de gravar perquè havien fet una bona preproducció. Per la nostra part, els professors hem volgut que la gravació d’aquest petit vídeo anés més enllà d’agafar el mòbil i gravar de qualsevol manera; volíem que aprenguessin quatre petites tècniques audiovisuals i, sobretot, que reflexionessin, que investiguessin les diferents
possibilitats que els ofereix la càmera i que fossin molt crítics amb les imatges i amb el que volien transmetre.

Foto: Institut Vidreres

Cal remarcar, però, que el que més ens ha agradat ha estat que ens han demanat que dediquem alguna classe més a parlar de cinema. Molts d’ells no eren conscients dels recursos que s’utilitzen en el món de l’audiovisual per fer una bona producció i s’han quedat amb ganes de saber-ne més. Ara que ja els tenim motivats i que han començat a mirar les imatges amb uns altres ulls, no deixarem passar l’oportunitat d’introduir una mica de cinema a la classe de català.

Montse de la Guàrdia
Institut Vidreres

 


La producció audiovisual a l’aula: el reportatge
Montse de la Guàrdia