
Vivim en una societat on els infants creixen envoltats de mitjans digitals. Però… estan preparats per interpretar-los críticament? L’educació mediàtica no és només una opció, sinó una necessitat dins l’escola. La quantitat d’informació a la qual estan exposats fa imprescindible dotar-los d’eines per analitzar, comprendre i crear continguts de manera responsable.
Al nostre centre apostem per un aprenentatge actiu. Desenvolupem diverses situacions d’aprenentatge utilitzant la metodologia del treball cooperatiu. Aquests enfocaments fomenten la participació de l’alumnat en el seu propi procés d’aprenentatge, desenvolupant la seva autonomia i esperit crític. El producte final ens permet visualitzar els aprenentatges i, amb la incorporació de les noves tecnologies, hem enriquit les experiències educatives, fent-les més significatives i motivadores.

Entre d’altres recursos, hem utilitzat el croma per, explicar entre d’altres experiències, la història de diverses dones científiques o com està la salut de la terra, transportant l’alumnat al seu context i fent que esdevingui protagonista del seu aprenentatge. Aquesta tècnica audiovisual els ha permès treballar l’expressió oral, la investigació i la narrativa digital.
Amb la tècnica Stop Motion, hem il·lustrat poemes i creat curtmetratges per comparar l’estil de vida del Neolític amb l’actualitat. Aquest treball implica un gran esforç per part dels infants, des de la creació del guió fins a la gravació i l’edició, potenciant la seva capacitat de planificació i resolució de problemes. Una d’aquestes produccions va ser seleccionada per participar al FIC-CAT (Festival Internacional de Cinema en Català), un reconeixement que ha donat valor al treball dels infants i els ha fet sentir part d’un projecte més enllà de l’aula.
Més enllà de la creació audiovisual, les eines digitals ens han permès entrevistar autors per videoconferència, hem creat llibres digitals, que han servit per consolidar i compartir coneixements, i hem desenvolupat jocs de preguntes per gamificar l’aprenentatge i afavorir la comprensió de continguts.
A més, realitzem tasques amb la plataforma digital Google Classroom, tant des de l’escola com des de casa, promovent l’autonomia i l’organització de l’alumnat. També hem introduït la robòtica educativa, amb recursos com Scratch Jr i Lego WeDo, fomentant el pensament computacional i la creativitat a través de la programació.

Tanmateix, treballem amb tauletes i Chromebooks per fer cerques guiades d’informació, activitats interactives i enregistraments audiovisuals. Aquestes eines han esdevingut aliades imprescindibles en el nostre dia a dia a l’aula, ajudant a integrar l’educació mediàtica de manera transversal en diferents àrees del currículum.
L’educació mediàtica no només desenvolupa la creativitat, sinó que també ensenya a consumir informació de manera crítica i responsable. Apostem per una escola que formi ciutadans capaços d’analitzar, produir i compartir continguts amb rigor i creativitat, preparant-los per als reptes del futur.
Xavi Martí Sala i Gemma Vilar Coromina
Escola Can Puig de Banyoles